Temat: Praca
Wyświetl pojedynczy post
4karol4
Senior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2014, 23:28
O pracę zdalną trudno nawet dla programisty. Choć kilka takich ofert w życiu widziałem.

Nie orientuję się jak to dokładnie wygląda w Szwajcarii, jakie są tam możliwości umów między pracodawcą, a pracownikiem. Tylko weź pod uwagę, że "kontrakt" niekoniecznie oznacza nasz odpowiednik umowy o dzieło. Nawet w Polsce to co umownie nazywa się "kontraktem" można wykonywać w ramach umowy o dzieło, umowy zlecenie, własnej dg, albo umowy o pracę na czas określony. "Kontrakt" oznacza jedynie, że jesteś zatrudniony do wykonania konkretnego zadania. Co do stażu pracy i składek, to nie wiem jak to wygląda w przypadku osób pracujących za granicą. Jak ktoś płaci składki emerytalne w Szwajcarii to jak to traktuje później ZUS? Jako okres bezskładkowy?

Na mój chłopski rozum to najlepiej założyć własną działalność w Polsce, a im wystawiać faktury VAT. O ile zgodzą się na taką formę współpracy. Zapłacisz 1 tys. zł miesięcznie na ZUS i masz podatek liniowy. Przy takiej pracy zarobisz pewnie co najmniej 6-7 tys. euro. W Szwajcarii zapłaciłbyś od tego na pewno więcej składek i być może wyższy podatek. A ubezpieczenie zdrowotne będzie miał w Polsce. O ile jesteś zdrowy to ja bym na Twoim miejscu zaryzykował. Jak będzie się działo coś poważnego to pewnie i tak wrócisz do Polski. A jak się przeziębisz to trudno, zapłacisz za prywatną wizytę
Odpowiedz cytując