uposledzony_ale_kumaty napisał(a):

|
A jak skomentujecie takie coś?
|
Calkiem ciekawe zobrazowanie danych.
O tyle jest to ciekawe, ze z pierwszej mapy wynika, że w mazowieckim w 2006 było najwięcej głosów nieważnych, a w ostatnich wyborach w mazowieckim jest nawyższy procent głosów ważnych (97,6%).
Za to wielkopolska się popisała w tym roku i ma tylko 95,92% ważnych głosów.
EDIT:
@Gwiaździsty
Jasne, można tak to interpretować, tylko na razie są to jakieś poszlaki, a nie dowody. Plus moim zdaniem jeśli fałszowanie miałoby się odbywać, to zmienianie głosów na nieważne jest głupotą, bo niewiele daje.
Zresztą wszyscy się uwzięli na te głosy nieważne jakby ich było naprawdę dużo... a ja jestem sobie w stanie wyobrazić, że na 100 osób mniej więcej 3 idzie oddać głoś nieważny, bo uważają, że nie ma dla nich reprezentanta, ale głosowanie jest obowiązkiem obywatelskim (lub rzeczywiście są ułomni i nie rozumieją pisemnych instrukcji na karcie głosowania). Sam znam takich ludzi. Jasne, wartość bezwzględna robi wrażenie - 230 tys. głosów nieważnych, ale tak jak mówię 3% dla mnie nie wydaje się być jakimś alarmującym wynikiem.
PS
Co do danych to jeszcze tylko żałuję, że nie podają na kogo te "więcej niż jeden" krzyżyki zostały postawione. Wtedy możnaby się pokusić o trochę dokładniejszą analizę czy jakaś lista jest "szczególnie" poszkodowana