Pablo84 napisał(a):

A jeśli można, to napisz mi w jaki sposób chce przez 4 lata sprywatyzować służbę zdrowia (co uważam za skrajną głupotę), Co zrobić z emerytami gdy się zlikwiduje ZUS. ....a, jak kiedyś w jakimś programie usłyszałem od niego, że polski emeryt byłby w stanie sam opłacić diagnostykę onkologiczną oraz leczenie, to ....a nie wiem czy się miałem śmiać czy płakać.....
Aha, no i jaka partia polityczna chciała by z nim stworzyć koalicję....
|
Po pierwsze utrzymywanie wszystkich organizacji od zdrowia począwszy od NFZ przez ministerstwo, tych od leków(zapomniałem nazwy) niesie za sobą potężne koszty biurokratyczne. To podnosi koszty leczenia.
Po drugie. Jak idziesz do prywatnego dentysty ile czekasz na termin? 3 dni? 6 dni? Ja czekałem max tydzień. Do Lekarza sportowego zdarzało mi się prywatnie mieć termin na jutro. Nie ma problemu, żeby prywatni dentyści, prywatni lekarze mieli swoje kliniki prawda? Skrajna głupota nie? Czekać 1 dzień na termin
Po drugie: Policz sobie ile razy byleś ostatnio(5 lat) u lekarza gdy byłeś chory? (3 razy?) Za wizytę mogłeś po dzisiejszej stawce rynkowej zapłacić ok. 300-400 zł czyli mniej więcej tyle ile płacisz średnio za 1,5 - 2 mięsice swojej składki zdrowotnej na umowę o pracę zabieranej ci od wynagrodzenia.
Po trzecie: KORWIN MIKKE LIKWIDUJE ZUS, ALE JAKBYŚ ŚLEDZIŁ JEGO WYWODY REGULARNIE A NIE WYBIÓRCZO TO ZORIENTOWAŁ BYŚ SIĘ, ŻE TWIERDZI, ŻE UMÓW NALEŻY DOTRZYMYWAĆ, WIĘC TYM KTÓRZY MAJĄ UMOWĘ Z ZUSEM PODPISANĄ(odkładali składki) BĘDĄ MIELI EMERYTURĘ WYPŁACONĄ. MÓWIŁ O TYM WIELOKROTNIE.
Po czwarte: W obecnej rzeczywistości fiskalnej, urzędniczej, ustrojowej na pewno nie. Jednak, gdy podatki bedą mniejsze, stanieją koszty takich badań. Pojawi się więcej konkurencyjnych klinik prywatnych oferujących podobne usługi - kolejna obniżka ceny rynkowej. W końcu jeśli pracodawca 3800 płaci ci na rękę zamiast 2600 jak teraz po opodatkowaniu, to masz masz prawie 1200 zł miesięcznie na to aby się zabezpieczyć na życie, no może trochę mniej, bo oni chcą tam podatek pogłówny.
P.s A po co mu koalicja?
PS.2 Ja wiem, że przy obecnym pchaniu nam do głowy dyrdymałów ciężko w to uwierzyć, ale uwierzcie, że jak jest coś publiczne czyli istnieje! To nic nie stoi na przeszkodzie żeby było prywatne! Prywatne zawsze lepiej traktuje pieniądz! Publiczny pieniądz nie mój, więc się nie przyjmuje. W prywatnym ogląda się każdą złotówkę, w publicznym: wydaje się kasę na spoty reklamowe, kampanie, dopłaty dla bankrutów i kradnie.
Już dziś gmina Kraków chce, żeby w mieście powstało metro na które kasę wyda prywatna firma. Niektóre odcinki autostrad też budują już prywatne firmy! Są już prywatne szpitale! Są prywatne kliniki! Są prywatni ubezpieczyciele! Brakuje tylko prywatnego przewoźnika lotniczego i prywatnej kolei, nawet poczty mamy prywatne, które zyski robią a nie straty jak państwówka! Da się!