Wyświetl pojedynczy post
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2014, 10:34
Kroq napisał(a):Wyświetl post
Oj doskonale zrozumiałem. „Nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe”?! Co to przedszkole jest? To oddajmy Przemyśl Ukraińcom bo przecież nam jest „niemiłe” ,że Lwów czy Wilno nie jest u nas. Dajmy Niemcom 5 posłów w polskim Sejmie bo przecież dwóch to za mało i może im być „niemiło”? Nie zwolnij pracownika z firmy jak np. Obija się i chleje non-stop bo przecież Tobie by było „nie miło” jakby Cię zwolnili. Co za bzdurny argument. Jak Zaolzie miało procentować skoro było w naszych granicach około 5 miesięcy? Czyli jak rozumiem z Twojego toku myślenia w 1939 Beck miał nie wchodzić na Zaolzie bo wtedy 1 września Anglia i Francja rzuciła by się do pomocy ze wszystkich sił w obronie tej honorowej tak wspaniałomyślnej Polski? Natomiast wg. Ciebie nie udzielenie realnej pomocy 1 września było spowodowane rozbiorem Pepików? A gdzie by było Zaolzie gdyby faktycznie tak jak błędnie sądził polski rząd Anglia i Francja udzieliły nam realnego wsparcia i już w październiku czy listopadzie hitlerowskie Niemcy by przegrały? Na 100% po naszej stronie. A taki scenariusz zakładały polskie władze. No chyba ,że już w marcu 1939 miały zakładać porażkę. Kto ,tylko konkretnie mówił: "patrzcie się, teraz płaczą, że im państwo rozebrali Niemcy i ZSRR, a rok temu to samo robili z Czechosłowacją"? Bo na pewno nie Anglia i Francja które było nie było wojnę Niemcom wypowiedziały. Do innego przykładu: Piłsudskiego i Litwy Środkowej widzę ,że się nie odniosłeś.

Jaki koń trojański? Konie trojańskim to może być tak jak wspomniałeś RAŚ na śląsku. Czyli niemiecki punkt zapalny w innym państwie. W przypadku Ukraińców nie mogłoby być o tym mowy ponieważ państwo Ukraińskie przestałoby istnieć. A wszyscy Ukraińcy „zachodni” byliby w granicach RP. Nikt nie mówi ,że było by łatwo i przyjemnie. Ale wg. mnie gra jest warta świeczki. Ja „porządku pojałtańskiego” nigdy nie uszanuje bo to jest utwierdzenie w mocy sowieckiej części paktu Ribbentrop-Mołotow.
Ja o niebie Ty o chlebie, czyli tu kończę dyskusje bo rozmowa zaczyna przypominać since-fiction.
Co do porządku pojałtańskiego. Czyli cała Polska Zachodnia, Pomorze i po Górny Śląsk do Niemiec ?
Co do Piłsudskiego i Litwy Środkowej nie odniosłem sie dlatego, że to iny temat, ponieważ po rozpadzie koalicji państw zaborczych, kiedy kraje wczesniej zagarnięte zaczęły sie wybijac na niepodległość (tak jak Polska po ponad 200 latach niebytu) nie istniała kwestia uzgodnionych( umowami) granic miedzy nowymi państwami. Co innego niz to jest obecnie. Wiec porównanie kompletnie nie trafione.

P.S. Węgrzy już sie wycofują z tej niby autonomii. nawet twierdzą, że źle zostali zrozumieni.
http://wpolityce.pl/swiat/195546-weg...slowa-samorzad
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 15.05.2014 o godz. 10:47.
Odpowiedz cytując