Wyświetl pojedynczy post
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.05.2014, 12:34
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Ludzie obudzice się. Wszystkie partie liczące się są przed wyborami liberalne a po wyborach socjalne ( no moze prawie wszystkie bo w PIS był dokładnie odwrotnie) W każdym razie każda oferuje przed wyborami dla każdego coś miłego młodym trochę liberalizmu, a starym trochę solidaryzmu. Podział pomiędzy nimi nie jest prowadzony po lini gospodarczej tylko światopogladowej. Za silne są szeregi związków zawodowych ,górników, policji, wojska, lekarzy, urzędników którzy razem z rodzinami tworzą kilka milionow potencjalnych wyborców a po wyborach grożą strajkami i protestami. Tylko kilku procentowe patryjki moga sobie pozwolic zeby pójść po bandzie i obiecywać przed wyborami liberalne pomysły celując w może kilkaset tysięcy moze ponad milion młodych i liberalnych ludzi. Dlatego jest jak jest.
Z KNP ( o SP nie ma co pisać - oni obiecają wszystko żeby przekroczyć próg) byloby dokładnie tak samo. Teraz sobie poobiecują a jakby uzyskali jakimś cudem z 10 % to kolejnym krokiem - celując w rządzenie muszą się dogadać z Solidarnością i/lub mundurówkami i jest powtórka z rozywki.
Czyli co ? Zamiast dać szansę tym małym liberalnym ( KNP czy PRJG) mamy pozostać przy starych koryciarzach z PO czy PIS ? Jeżeli Korwin czy Gowin odniesie sukces i nagle będzie robił socjalne reformy ( w co cieżko mi wierzyć) to będę zawiedziony ale przynajmniej z satysfakcją ,że chciałem coś zmienić a nie głosowałem na beton post komunistyczny.Cięzko mi zrozumieć jak ktoś może w aktualnej sytuacji popierać PO, PIS lub SLD.(elektorat PSL akurat jest zawsze wierny)
Cytat:
"If you are first you are first. If you are second you are nothing."- Bill Shankly