Wyświetl pojedynczy post
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.04.2014, 06:41
darksun napisał(a):Wyświetl post
? Ale czy to temat o Rosji czerwono-białej? Czy możemy coś Rosiji obecnie zaoferować? (politycznie, bo przecież o prawdę historyczną sami z siebie walczyć nie będą) Oczywiście ich podejście do nas to TAKŻE jest problem. Ukraińcy wyznający Banderę nawet w sytuacji (podbramkowej) gdzie jesteśmy jedynym państwem regionu ich wspierającym, to PORÓWNYWALNY problem na przyszłość.

Zgadzam się, rośnie nam na wschodzie drugi problem. Wcześniej była tylko Rosja a teraz dojdzie do tego nacjonalistyczna Ukraina. Co więcej podejrzewam ,że z czasem stanie się nawet większym problemem bo o ile Rosja nie jest uzależniona od współpracy z Niemcami tak jak uzależniona od tej współpracy z pewnością będzie biedna Ukraina. A państwo Merkel będzie jej naturalnym sojusznikiem gospodarczo politycznym i oponentem względem Polski. Nie rozumiem zupełnie dlaczego strzelamy sobie w stopę biorąc czynny udział w tworzeniu trzeciego (Litwy nie liczę bo ten śmieszny twór w ogóle nie stanowi dla nas konkurencji) po Niemcach i Rosji kłopotu w postaci UP-wskiej Ukrainy u naszych granic. W tej chwili dwóch naszych potencjalnych wrogów ( Rosja i Ukraina) jest w stanie „utajonego” konfliktu. Każdy się zgodzi ,że Ukraina nie wyeliminuje z gry Rosji w taki sposób aby przestała być dla nas zagrożeniem. Ale w drugą stronę to już inny temat. Więc dlaczego firmujemy coś co na starcie nie ma szans powodzenia mogąc zamiast tego zacisnąć zęby i pójść na zdystansowaną współpracę z Rosją i zlikwidować problem Ukrainy. Natomiast nie mogę się zgodzić z tym że nie jesteśmy w stanie nic Rosji zaoferować. Według mnie w obecnej sytuacji możemy Putinowi zaproponować znacznie więcej niż w przed konfliktem ukraińskim. Co prawda są to jedynie propozycje wizerunkowe ale zawsze. Aktualnie jesteśmy postrzegani w Rosji , w ogóle na wschodzie już jako kraj zachodniej cywilizacji. Propozycje dla Putina z naszej strony mogą być naprawdę interesujące: Począwszy od wetowania sankcji wobec Moskwy w parlamencie UE , wetowanie wszelkich rezolucji NATO dotyczących, poprzez tworzenie koalicji pro-rosyjskiej w środkowo-wschodniej Europie na czele z Węgrami Serbią czy Rumunią aż po uznanie Krymu jako prowincji Rosji. Myślę ,że za taki głos z „zachodu” Putin dał by wiele. Wydaje mi się ,że częściowo ich podejście do nas determinowane jest naszym podejściem do nich. Tylko błagam nie twórzmy sobie sami 3 wroga.
Ostatnio edytowane przez Kroq : 29.04.2014 o godz. 06:46.
Odpowiedz cytując