Wyświetl pojedynczy post
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.04.2014, 18:11
Czy ktoś wie do k.urwy nędzy czemu mbank ma gdzieś rekomendację NBP

Cytat:
Od dziś (2 kwietnia) możemy wybierać, czy będziemy używać wygodnej w płaceniu karty zbliżeniowej, czy zwykłej, ale bardziej bezpiecznej. Dotychczas banki same podejmowały decyzję, jaką kartę nam wydać. Po kolejnych wątpliwościach co do pełnego bezpieczeństwa tych zbliżeniowych, teraz dają już klientom wybór.

Zgodnie z rekomendacją przy.jętą przez Radę ds. Systemu Płatniczego przy NBP (w jej skład wchodzą m.in. przedstawiciele banków komercyjnych) od dziś klienci mają do wyboru trzy możliwości.

Mogą:

- wziąć zwykłą kartę, w której wszystkie transakcje trzeba potwierdzić kodem PIN,

- zdecydować się na kartę zbliżeniową, która umożliwia zrobienie zakupów do 50 zł tylko przez przyłożenie jej do czytnika (PayPass) albo

- wybrać opcję trzecią – kartę zbliżeniową, ale bez odpowiedzialności finansowej w przypadku jej kradzieży (w tej chwili, jeżeli ktoś ukradnie nam kartę i wykona nią kilka transakcji, może nas to kosztować do 150 euro, czyli około 600 zł).

Czy mogę to gdzieś zaskarżyć. Nigdy tego gówna zbliżeniowego nie używałem i nie mam zamiaru. Właśnie mi się kończy ważność kredytowej i ciule mi chcą wysłać nową znowu z paypassem.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując