Kroq napisał(a):

Popierwsze nie wyzywaj mnie od ekonomistów - bardzo mi daleko do tych socjalistycznych manipulatorów.
Hipermarkety wysysają z nas kasę? Wytłumacz mi jak chłopu na miedzy w jaki sposób. Ja Ci wytłumaczę na prostym przykładzie ,że jest odwrotnie: W hipermarkecie kupujemy: Chleb za 2zł, mleko za 2,5zł, ser za 5zł i piwo za 2,5zł czyli razem 12zł. Te same zakupy możemy zrobić w sklepiku osiedlowym za powiedzmy 13zł więc idąc do markety oszczędzamy 1zł. Gdzie to dojenie? Ja widzę oszczędność a nie żadne dojenie. Czy aby na pewno nie ma żadnych ograniczeń dla hipermarketów – wg mnie są i to zdecydowane ten sam przykład zestawu zakupów. Czy wyobrażasz sobie ,żeby ktoś poszedł do marketu gdyby np. ceny tam wzrosły o 1zł na produkcie? Były by osoby które za to samo zapłaciły by 16zł zamiast 13zł? Tak działa niewidzialna ręka rynku. I naprawdę żadne sztuczne ograniczenia nie mają sensu. Mam wybór albo idę tu albo tu. Jako konserwatysta-liberał traktuję ludzi w przeciwieństwie do Ciebie i innej czerwonej zarazy jako odpowiedzialnych i myślących dlatego wiem ,że swoimi pieniędzmi starają się zadysponować jak najlepiej.
|
Zysk ktory jest transferowana zagranice to jest wysysaniem naszej kasy, proste jak konstrukcja cepa.promowanie zachodnich koncernów przy jednoczesnym coraz większym obciążaniem naszych przedsiębiorców szczególnie małych i średnich jest ku...
Nie trzeba pisać elaboratów jesteśmy zapleczem taniej siły roboczej robią na nas biznesy za darmochę