wolfy napisał(a):

O tym, że nasza ekstraklasa wygląda naprawdę OK w porównaniu z zachodnimi ligami osoby zorientowane w temacie wiedzą od lat. Są statystyki.
Nie jest idealnie, bo nigdzie nie jest. Jest "tylko" dobrze. Same stadiony są naprawdę bezpieczne, nie mamy walk na tle etnicznym czy rasowym jak we Francji czy Szwecji. Nie mamy tak silnych grup faszystowskich jak we Włoszech (u nas na szczęście moda już wymarła).
Wiem o tym ja, wiedzą o tym na "Weszło!". Stąd ten tekst.
|
Mnie się wydaje że w tym tekście nie ma Polski nie dlatego że jest tak super bezpiecznie i nic się nie dzieje tylko dlatego że autor po prostu pominął wątek naszego kraju z sobie tylko znanego powodu. Tak jak i pominął Hiszpanię.
Tak czy siak IMHO stadiony są zajebiście bezpieczne, jeśli nie całe to przynajmniej zdecydowana większość sektorów. Jest klasa. Pewien problem poza stadionami jednak pozostaje - czy jest to średnia europejska czy nie można dyskutować. Wiec jednak mimo wszystko rozdzieliłbym ulice od stadionu - tekst jest o 'hooligan situation'.
Rację masz, ale jak przeczytasz tekst myślę że jednak stwierdzisz że wniosek płynący z niego jest na wyrost i moim zdaniem bazuje na zwykłym przeoczeniu autora.

Dlatego pytałem czy czytałeś.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA