Drozd a jakieś samobójstwo próbujesz popełnić? Nie mówiłeś o tym wcześniej
Pablo84 napisał(a):

|
W szoku jestem po tych wykresach. "Paru" znajomych mam- po różnych studiach a w Krakowie znam jedynie parę osób, które na rękę biorą 2700...
|
Widocznie mamy trochę innych znajomych, bo za tyle chłopaki nie chcą śmigać jako handlowcy i wybrzydzają jak dostaną jakąś Skodę, czy coś z floty.
Mówiąc szczerze jak na Warszawę i okolice 3800 brutto to są takie niespecjalne zarobki. Nie mówię nawet o typowym korpo na Służewcu Przemysłowym, czy administracji publicznej, ale gdzie nie spojrzę, czy to na start-upy, czy niskie stanowiska w Lionbridge to jest taka pensja na start dla osoby kompletnie bez doświadczenia. Owszem duże miasta zawyżają średnią dla kraju, dlatego mediana lepiej oddaje realny poziom zarobków w kraju. Zresztą kilka razy o tym pisałem wklejając też statystyki jeśli chodzi o medianę zarobków, która jest na poziomie 2000 zł netto.
Nawet patrząc na samych project managerów, których w Polsce jest kilka tysiące, góra 10 tys. z czego może połowa praktykuje to pensja 8-10 tys. brutto pozwala dopiero ściągnąć kogoś sensownego do pracy.