wiesniak84 napisał(a):

Dzien dobry w ten piekny kwietniowy dzien. Moje pytanie jest standardowe. Potrzebuje jakis fajny nocleg w Zakopanem lub okolicy. Jesli w okolicy to tak niedaleko PKSu jakiegos zeby do Zakopca raz, dwa mozna bylo dojechac. Jesli w Zakopcu to tez nie za daleko centrum.
Koncowka maja, 3 osoby, cena w sumie nie gra roli ale zeby tez nie wiadomo jak drogo bylo.
Jakby ktos ogarnial te szlaki turystyczne to tez bylbym wdzieczny jakby mi opisal ktos jak, gdzie i ktoredy. Wiem, ze sam sobie moge na interneie poszukac ale uwazam, ze czyjes doswiadczenie jest bardziej przydatne
|
Nie będę się wymądrzał w kwestii bazy noclegowej w Zakopanem bo nie nocuję tam często (ostatnio to chyba jakieś 10 lat temu) ale jak już będziesz coś wybierał (a ofert jest w cholerę) to w rejonie ulic Sienkiewicza, Kościuszki, Jagiellońskiej czy Alei 3 Maja - będziesz miał blisko i do centrum i do dworca PKS (busy itp).
Co do szlaków turystycznych to ciężko wróżyć jakie warunki pogodowo - śnieżne będą w końcówce maja. Z doświadczenia wiem, że w tym terminie to zazwyczaj leży jeszcze w sporo śniegu wysoko i na te bardziej ambitne cele w Tatrach Wysokich to potrzeba mieć ze sobą raki i czekan bo może być różnie. Przy dobrej pogodzie i warunkach to polecam takie szlaki:
- Palenica Białczańska, Rusinowa Polana, Gęsia Szyja, Psia Trawka, Toporowa Cyrhla
- Kuźnice, Hala Gąsienicowa, Czarny Staw i dalej jak warunki będą dobre uderzyć na Przełęcz Karb albo wrócić do Kuźnic (z Hali bądź jak będą siły po zejściu z Przełęczy Karb to można jeszcze na Kasprowy)
- Palenica Białczańska, Dolina 5 Stawów i jak warunki pozwolą to albo na Zawrat albo na Kozi Wierch (oba szlaki technicznie łatwe, wystawa południowa także tam śnieg "szybciej" znika i może się tak zdarzyć, że pod koniec maja te szlaki będą czyste od śniegu i lodu)
- Morskie Oko, Czarny Staw pod Rysami
- Dolina Chochołowska, Grześ, a jak warunki pozwolą to dalej na Rakoń i Wołowiec
- Dolina Kościeliska a jak warunki pozwolą to na Ornak (lub Czerwone Wierchy)
Nie wiem tylko jak u ciebie i kompanów z kondycją, ale zawsze można te warianty skrócić czy też dostosować do waszych możliwości.