Wyświetl pojedynczy post
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.04.2014, 11:23
Szanowny Drozdzie – zwracam się do Ciebie bo widzę ,że jesteś jednym z bardziej aktywnych i zagorzałych zwolenników PIS. Przeczytałem program PIS - ten najnowszy (jestem ciekaw ile osób krytykujących jakąkolwiek partię zna ich program wyborczy albo chociaż poglądowo go przejrzało) i w związku z tym nasunęło mi się takie pytanie (pytań jest wiele, ale na odpowiedzi na to po prostu mi zależy). Chodzi o „politykę prorodzinną”. Dawniej ludzie chcieli mieć dzieci i chcieli kształcić i wychowywać je jak najlepiej bo to gwarantowało zabezpieczenie na starość. Teraz to zabezpieczenie gwarantuje państwo w postaci emerytury i w połączeniu z bardzo konsumpcyjnym trybem życia powoduje ,że na posiadanie dzieci decyduje się coraz mniej osób nie mówiąc o posiadaniu więcej niż dwójki pociech. Proponujecie (mogę tak powiedzieć? ) wprowadzenie dopłat do rodzin – 500zł do drugiego dziecka, 1000zł do trzeciego itd. Czyli np. najpierw będąc ojcem 3 dzieci do końca kwietnia musze rozliczyć się US odprowadzić podatek dochodowy. Ktoś to musi sprawdzić czy nie robię państwa w wała – czyli zatrudniamy urzędników którzy to kontrolują. Pieniądze z mojego PIT trafiają do budżetu. A potem jakiś kolejny urzędnik zbiera te pieniądze które są do podziału i zaczyna rozdawać, następny urzędnik sprawdza czy czasem któreś z moich dzieci nie przekroczyło 18 lat. Kolejni urzędnicy – kolejne pieniądze na biurokrację. No i na końcu finalnie pieniądze trafiają na moje konto. Taka jest propozycja PIS.
A nie prościej: dla osób którzy mają 3 lub powyżej 3 dzieci likwidujemy PIT całkowicie i dożywotnio. Jaka oszczędność nie musimy zatrudniać urzędników którzy to zbierają i sprawdzają i tych którzy to rozdają i ponownie sprawdzają. A przeciętny Kowalski zamiast co roku użerać się z US gdy ma trójkę dzieci idzie po raz ostatni do US zanosi zaświadczenie ,że ma 3 dzieci i do końca życia ma spokój.
Średnia krajowa wynosi 3600 mniej więcej, podatek wynosi 18% więc miesięcznie rodzina dostaje 648 zł – zakładając ,że tylko Ojciec pracuje. Zakładając ,że pracuje obojga rodziców i razem zarabiają powiedzmy 5400 ta kwota rośnie do 972zł.
Po za tym unikamy patologii ,że będą się pojawiały rodziny żyjące tylko z tego ,że posiadają dzieci. Czy nie prościej, łatwiej a do tego ogranicza się patologię i biurokrację?
Ostatnio edytowane przez Kroq : 03.04.2014 o godz. 11:47.