Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.03.2014, 17:07
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Obrazy itp mogli spokojnie wywieźć - mieli miesiąc czasu na to jak już było wiadomo że są w dupie
Kto niby miał się zgłosić po te obrazy? Berkut, który witany był na Krymie kwiatami po powrocie z Majdanu, czy może "armia ukraińska" skoszarowana w jednostkach otoczonych przez rosyjskie uśmiechnięte panie?

Nie róbmy sobie jaj, bo ostatnie miesiące pokazały co znaczy państwowość Ukrainy jako organizmu spetryfikowanego i do cna przeżartego korupcją.

W tym wszystkim jest jednak kilka nauczek na przyszłość, które my powinniśmy sobie zapisać w kajeciku i wdrożyć w niedalekiej przyszłości.

1. Silna armia zawodowa oraz cywilna obrona terytorialna to konieczność do zachowania suwerenności oraz nienaruszalności granic. Kwestią dyskusyjną jest, czy zachować obecny system NSR, gdzie mamy do czynienia z półamatorami wojskowymi, czy wprowadzić postulowane przeze mnie dozbrojenie oraz przeszkolenie strażaków z Ochotniczej Straży Pożarnej, myśliwych oraz leśników (łącznie pula ok. 1 mln możliwych do przeszkolenia), czy częściowo przywrócić proponowany przez PiS/Macierewicza pobór wojskowy.

Sytuacje na Ukrainie pokazała nam, że nawet kontraktowi żołnierze marynarki wojennej, którzy jako jedni z niewielu mieli status żołnierzy zawodowych w ukraińskiej armii zostali wcieleni wraz z uzbrojeniem do armii nieprzyjaciela. Tym samym Ukraina straciła swoja marynarkę wojenną i nie znaczy już nic w basenie Morza Czarnego.

Cytat z linku, który już kiedyś wklejałem:
http://www.nowastrategia.org.pl/sily-zbrojne-ukrainy/
Cytat:
W skład sił morskich Ukrainy wchodzi ok. 14,6 tys. żołnierzy zawodowych, 18 okrętów wojennych, 3 morskie samoloty patrolowe Bewierw Be-122, 2 samoloty transportowe An-26 oraz 5 śmigłowców ZOP Mi-14PŁ, 12 śmigłowców Ka-27 (8 zwalczania okrętów podwodnych Mi-14PŁ, 3 ratownicze Mi-14PS i Mi-14-1E), 3 śmigłowce desantowo-szturmowe Ka-29TB, po jednym Mi-8T i Mi-8WzPU. Główny i flagowym okrętem Ukrainy jest fregata klasy Kriwak U130 Hetman Sahajdaczny.

2. Śmiejemy się z marynarki ukraińskiej (ups teraz już rosyjskiej), ale nasza jest nie lepsza i również wymaga doinwestowania. Musi ona dobrze współpracować z Wojskiem Ochrony Pogranicza, w szczególności na granicy z Kaliningradem. Musi się też zmienić koncepcja wyposażenia tych wojsk, z ciężkiego i przestarzałego sprzętu na szybki i mobilny uzupełniony o drony, czy poduszkowce.

Znamy dobrze poduszkowce klasy Żubr wykorzystywane przez Rosję.

Co ciekawe nikt nie wspomina teraz o tym, ale już w tamtym roku był spór między Ukrainą, a Rosją o poduszkowce ze stoczni w Teodozji na Krymie, które Ukraina sprzedała Rosji. Chodziło wykorzystanie projektów radzieckich, do których w Rosjan nie mieli prawa Ukraińcy
http://www.defence24.pl/news_chiny-o...owy-typu-bison

3. System wczesnego ostrzegania w skład, którego wejdę zarówno radary naziemne, jak również samoloty wczesnego ostrzegania (AEW) lub wczesnego ostrzegania i dowodzenia (AWACS). Jeśli chcemy zbudować swoją tarczę antyrakietową to tego typu elementy wydają się być niezbędne, aby był to system kompletny i komplementarny.

Oprócz USA swój AWACS ma oczywiście Rosja, ale też mniejsze kraje typu Wielka Brytania, Francja, Japonia, czy Arabia Saudyjska posiadają samoloty z systemem AWACS. Dodatkowo 17 maszyn jest w posiadaniu NATO z czego większość stacjonuje w Europie (Niemcy, Turcja, Grecja, Włochy, czy Norwegia).

Najlepszy dla nas jest przykład Japonii, która w latach 1993-1994 zamówiła 4 sztuki Boeingów E-767s płacąc mniej więcej po 1 mld dolarów za każde 2 samoloty. Od 1999-2000 służą im 4 maszyny, których serwisowanie kosztowało mniej więcej 0,5 mln dolarów do 2013 roku. W tamtym roku przeprowadzono modernizację 4 maszyn wartą ok. 1 mld dolarów.

Wydaje mi się, że to jest świetny moment na zamówienie jednego Boeinga E-3 Sentry, który jest najnowocześniejszym samolotem z systemem AWACS. Służby do kontrolowania naszej wschodniej granicy oraz Morza Bałtyckiego, czyli łącznie ok. 1500 km. Bazowy koszt takiej maszyny to ok. 300 mln dolarów.

Historia modernizacji samolotów AWACS przez Japonię.
http://www.defenseindustrydaily.com/...or-147m-02215/

Tutaj ciekawie przedstawiono koncepcję modernizacji naszego lotnictwa.
http://gdziewojsko.wordpress.com/tag/awacs/
Odpowiedz cytując