|
„Odebrać rezunom by dać w 2016 np. takiemu holendrowi”
Argument zupełnie nie trafiony – bez względu na to czy wspomniane włączenie zachodnich ziem ukraińskich doszłoby do skutku czy nie ten ”wykup” może mieć miejsce więc zdecydowanie lepiej jest posiadać więcej tych ziem niż mniej.
Oczywiście pod względem gospodarczym przypomina ta sytuacja połączenie Niemiec czyli dawnego NRD i RFN po których Niemcy nie mogą się jeszcze podnieść. Nie mogą się podnieść bo zrobili to w sposób wybitnie socjalistyczny – podnieśli podatki na zachodzie ( dławiąc tym samym świetnie rozwiniętą gospodarkę RFN ) a na wschodzie dając za darmo. Moja propozycja włączenia tych ziem opiera się na czysto pragmatycznym podejściu – włączamy ziemie i jedynie w co inwestujemy to infrastruktura, organy policji sądownictwa i administracji. Całą resztę zostawiamy niewidzialnej ręce rynku. Jestem przekonany ,że będą się zdecydowanie lepiej rozwijać niż niektóre rejony dotowane przez UE.
Wracając do partii Swoboda czy Prawy Sektor – one mają zbieżne interesy z Niemcy i dlatego wcale nie dziwią mnie koneksje z państwem Niemieckim. Tandem Francuzko-Niemiecki działa dość sprawnie, naturalną opozycją wydaje się tandem Polska – Wielka Brytania – ale to my musimy się wzmocnić aby być partnerem równorzędnym.
|