cash_X napisał(a):

|
wislak2119 jeśli to nie problem, to prosiłbym o to wyjasnienie
|
Masz w poście powyżej wyjaśnione wszystko odnośnie cytowanych przez Was punktów artykułu 385 KC.
Ale powtórzę jeszcze raz. Klub nie zastrzegł w umowie sprzedaży karnetu braku możliwości zwrotu pieniędzy, tylko brak możliwości zwrotu karnetu. W dodatku umowa została zawarta i wykonana - karnet otrzymaliście, zapłaciliście za niego. Więc to odpada. Co do kolejnego punktu, to musisz zbadać przesłanki:
- klauzula zawierająca brak możliwości prawa żądania zwrotu świadczenia konsumenta spełnionego wcześniej niż kontrahenta
- gdy strony wypowiadają, rozwiązują, lub odstępują od umowy.
Pierwsza przesłanka: Ty swoje spełniłeś, zapłaciłeś za karnet. Klub też swoje spełnił wydał Ci karnet. Więc już odpada cały punkt.
Druga przesłanka także jest niespełniona, bo masz w regulaminie że nie można oddać karnetu, czyli wypowiedzieć umowy.
Edit: Ostatnio miałem podobną sytuację kupując bilet lotniczy. Okazało się, że muszę lecieć wcześniej i chciałem zwrócić. Linie zastrzegły sobie jednak brak możliwości zwrotu biletu. Musiałem kupić nowy. Tamtego nie mogłem oddać, więc oczywiście pieniędzy też nie" powąchałem".
Edit2: Inaczej sprawa ma się oczywiście do osób, które nic złego nie zrobiły, a dostały zakaz. Pewnie głownie z tego powodu Bednarz zrobił dla nich tę pseudofurtkę.