Wyświetl pojedynczy post
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.03.2014, 14:21
Dupa.
wczoraj pisałem że jeszcze nikogo za picie piwa obok stadionu nie można pozbawić prawa wejścia na stadion.
Myślałem że klub pisze o tzw zakazie stadionowym
Myliłem się.
tu chodzi o inny artykuł ustawy a właściwie podpunkt tego samego artykułu.

art 15 ustawy pkt 3
Organizator meczu piłki nożnej lub podmiot przez niego uprawniony do dystrybucji odmawia sprzedaży biletu wstępu lub innego dokumentu uprawniającego do przebywania na nim:
1) osobie, wobec której zostało wydane orzeczenie:
a) zakazujące wstępu na imprezę masową,
b) zobowiązujące do powstrzymania się od przebywania w miejscach przeprowadzania imprez masowych, wydane przez sąd wobec skazane-go w związku z warunkowym zawieszeniem wykonania kary pozbawienia wolności albo wobec nieletniego na podstawie art. 6 pkt 2 usta-wy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach niele-nich (Dz. U. z 2010 r. Nr 33, poz. 178, z późn. zm.3));
2) osobie, wobec której zastosowano zakaz klubowy lub zakaz zagraniczny;
3) osobie, co do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że w miejscu i w czasie trwania imprezy masowej może stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa imprezy masowej.

Klub zastosował podpunkt 3) .....
Ciekawe że brzmienie tego punktu wyraźnie nie wskazuje kto ma określi uzasadnić podejrzenia: klub czy inne organy.

Cały artykuł wskazuje raczej że klub jest zobowiązany do niewpuszczenia na teren imprezy jeśli pojawią się odpowiednie przesłanki wg pkt 1-3.
W przypadku zakazu stadionowego jest to proste. Powód dostarcza sąd.
W przypadku podpunkt 3) wg mnie też jakiś organ a nie sam klub.

W punkcie należy zwrócić uwagę na słowo "uzasadnione"
Bednarz jako prawnik wie ze bez odpowiednich papierów (wniosków z Policji) zakaz będzie łatwy do podważenia z wszelkimi konsekwencjami, łącznie z odszkodowaniami .....

Prawnik potrzebny.

Tak na marginesie; analizując tylko tej jeden podpunkt można wyrobić sobie zdanie że ustawa to bubel prawny.
Np: jak długo od powstania przesłanek ( powiedzmy jakiegoś wykroczenia) klub odmawia sprzedaży ..." kto o tym decyduje ? brak reguł !
Ostatnio edytowane przez Grantar : 15.03.2014 o godz. 14:34.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując