Jaroo1 napisał(a):

Arapaho, ja nie mówiłem czy Polska straciła tylko opisuję sytuację w jakiej sie znaleźli Ukraińcy. Dla mnie od początku to są oni w dupie.
No tak, tylko to jest właśnie błąd w przejmowaniu władzy siłą. Bo wiedzieli, że są słabi ale dali się UE podpuścić i teraz są jeszcze słabsi - chaos w państwie, brak gotowości do wojny. Gdyby zrobili kolejną pomarańczową rewolucję i normalnie, demorkatycznie rpzejmowali rządy to może by się obeszło bez tracenia Krymu i wschodu.
A co do Polski to też dla mnie sytuacja jest trudna i ciężko tutaj upatrywać pewnych korzyści. Jesteśmy zbyt małym graczem żeby każda sytuację obrócić na swoją korzyść. Co by się nie działo to i tak albo nas Rosja sieknie, albo UE w dupe kopnie i weź tu zyj Dalej twierdzę, że jedyna droga dla takich Państw jak Ukraina, Polska czy Węgry, Czechy to zawiązanie sojuszu i walka razem z UE,USA, Rosją bo oddzielnie to zawsze będziemy na straconej pozycji a wejść w układ z Niemcami itp to sie wyjdzie tak jak Ukraina na tym układzie z Rosją. Pierwsza okazja i Rosja kopnęła w zad Ukrainę i robi swoje.
|
Może i są w dupie ale sami sobie na to zapracowali przez ostatnie 100 lat . Było siedziec przy Polsce w XX leciu międzywojennym bo źle nie mieli i mieliby wszystko co trzeba a i Polska by na tym skorzystała. Natomiast także się zgadzam że w dłuższej perspektywie jedyna realna alternatywą jest jakaś forma sojuszu w osi Słowacja (Czechy) ,Węgry,Ukraina Zachodnia (Galicja) sic! (wiem Wolyń ale to osobna sprawa) ,Bialoruś (po obaleniu Łukaszenki) - z dwoma ostatnimi widziałbym coś na kształt federacji trzech narodów +rejon wileńsko - sołecznicki

.
Kocur zgodzę się że podjecie tematu atomu w Polsce wywołałoby burzę na świecie. Dlatego też 99% polskich politykow milczy na ten temat. Jest jedno "ale" : Polska wyjścia nie ma i my go mieć musimy. Jeśli może go mieć taki Izrael to może i Polska. Wiem zaraz usłyszę : żydzi ,wpływy na świecie i w USA. A ja powiem tak: Izrael ma atom po to aby byl okiem i uchem USA w tym regionie a nawet karzącą ręką przeciwko Iranowi. Polska może spelniać taka samą rolę na wschodzi Europy przeciwko Putinowi. W USA są nastroje raczej pacyfistyczne i naciski na kolejnych prezydentów aby nie uczestniczyc w akcjach militarnych /ograniczać armie. Dlatego kryzys moze być impulsem aby oni byli zadowoleni utrzymaniem wpływów a także pokojem w regionie jak i my uzyskując arsenal gwarantujący nam możliwości odstraszające wrogów nuklearnych. Świat popłacze,popłacza a jeśli USA będą za , to sprawa przycichnie. Tak zresztą rozumuje obecnie Putin w sprawie Ukrainy. rzecz w tym że trzeba o tym zacząć mówić wtedy takie głosy dojda do polityków- kropla drąży skałe