sanderuss napisał(a):

|
Tak tylko wez pod uwage ze bez tego gazu i ropy Europa bedzie musiala importowac te surowce ze Stanow/Bliskiego Wschodu/Afryki co obciazy przedsiebiorcow wiekszymi kosztami produkcji. Nie mozna "ustawa zniesc ubostwa" i nie da sie tak po prostu zrezygnowac z dostaw tanich surowcow z Rosji. Za wszelkie bezmyslne rezolucje zaplaca tak czy siak obywatele a tu nie wiem czy przypadkiem wytrzymalosc tychze nie dochodzi juz do granic.
|
Oczywiście, że masz rację, mówię tylko, że dużo bardziej będzie to bolesne dla Rosjan, niż dla krajów UE. Mimo wszystko daleki jestem od nazywania wsparcia Ukraińców bezmyślnością - pewnie mieszkańcy Niemiec podobnie reagowali 25 lat temu na podobny proces z Polakami, a jak widać źle na tym nie wyszli. Zresztą ja nie jestem zwolennikiem izolacji Rosjan, ale warto dostawy surowców maksymalnie dywersyfikować.
sanderuss napisał(a):

|
Bo chlop mysli co jest dobre dla Wegier a nie jak wlezc w d... bez mydla swoim mocodawcom albo jak sobie zalatwic ciepla posadke na emeryture w jakiejs eurokomisji.
|
No właśnie widać po Niemcach jakie to jest dobre, tak dobre, że nasi zachodni sąsiedzi nie mogą prowadzić wolnej polityki zagranicznej w kontekście Rosji. A wymiana handlowa Niemiec z Rosją jest mniejsza, niż z Polską i ciągle spada.