Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.03.2014, 17:46
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Tak tylko wez pod uwage ze bez tego gazu i ropy Europa bedzie musiala importowac te surowce ze Stanow/Bliskiego Wschodu/Afryki co obciazy przedsiebiorcow wiekszymi kosztami produkcji. Nie mozna "ustawa zniesc ubostwa" i nie da sie tak po prostu zrezygnowac z dostaw tanich surowcow z Rosji. Za wszelkie bezmyslne rezolucje zaplaca tak czy siak obywatele a tu nie wiem czy przypadkiem wytrzymalosc tychze nie dochodzi juz do granic.
Oczywiście, że masz rację, mówię tylko, że dużo bardziej będzie to bolesne dla Rosjan, niż dla krajów UE. Mimo wszystko daleki jestem od nazywania wsparcia Ukraińców bezmyślnością - pewnie mieszkańcy Niemiec podobnie reagowali 25 lat temu na podobny proces z Polakami, a jak widać źle na tym nie wyszli. Zresztą ja nie jestem zwolennikiem izolacji Rosjan, ale warto dostawy surowców maksymalnie dywersyfikować.

sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Bo chlop mysli co jest dobre dla Wegier a nie jak wlezc w d... bez mydla swoim mocodawcom albo jak sobie zalatwic ciepla posadke na emeryture w jakiejs eurokomisji.
No właśnie widać po Niemcach jakie to jest dobre, tak dobre, że nasi zachodni sąsiedzi nie mogą prowadzić wolnej polityki zagranicznej w kontekście Rosji. A wymiana handlowa Niemiec z Rosją jest mniejsza, niż z Polską i ciągle spada.