|
Nie oceniając kto kogo wykiwał w tej dyskusji o złotówce, zastanawia mnie meritum czyli rzeczona złotówka.
7000 osób podpisało petycję popierającą tą akcję. Ok, szacunek. Teraz pytanie - co stoi na przeszkodzie, żeby dokładnie ta złotówka lądowała w puszcze przed każdym meczem? Skoro więcej osób niż mieści się na trybunie ( chyba jakoś 5,6 tys) chce oddać kasę na cele powiązane z klubem to dlaczego te same osoby nie chcą tego zrobić do puszki? Mając karnety na rundę za jakieś śmieszne 100 zł żal dać 8 zł na rundę? Przecież te 8 zł nie pozwala kupić nawet jednej paczki chujowych fajek. To są dwa bilety MPK. Nie rozumiem tego szczerze mówiąc. Biorąc pod uwagę, że realnie na C chodzi przedział 3-4 tys ludzi ( myślę o meczach zwykłych ) to ta złotówka ma być w pewnym sensie podatkiem od pobytu na C dla tych, którzy przychodzą tam dla lansu i nie są stałymi bywalcami R22. W sumie niegłupie. Tylko dalej nie uzasadnia poziomu frustracji z tego, że klub się wycofał z tej formy współpracy ( jak dla mnie nie Bednarz, który ma ch... do gadania tylko Cupiał - tak czy siak bez znaczenia kto, chodzi bardziej o to "co").
Idźmy dalej - skoro zakładamy, że min 30% ludzi na C to są lansiarze ( a dobrze wiemy, że tak jest) to co stoi na przeszkodzie, żeby ci "prawdziwi" wrzucali np 2 zł czyli za rundę 16 czy 18 zł Ok, tu mamy już fajki i bilet Mpk w skali rundy. Ciągle rozmawiamy o kwocie komicznej, jednorazowo nie będącej nawet równowartością normalnego piwa w spożywczym.
Inną sprawą jest kwestia budowy czy to pomnika czy stworzenia muzeum z prawdziwego zdarzenia. Średnia frekwencja na C - optymistycznie przyjmujemy 4 tys, każdy daje złotówkę. Jestem prawie pewny, że przy przejrzystym i sensownym planie społecznego ( bo o takowym tu mówimy) finansowania tych pomysłów można by na jednym meczu na E uzbierać kwotę będącą równowartością kilku "zbiórek/podatków" na C.
Trzeba to tylko mądrze i przejrzyście uzasadnić a nie rzucać się jak wesz na łańcuchu.
Reasumując - dziwne to. Jeszcze raz podkreślam - w tym poście nie oceniam kto ma rację w sporze na linii klub-Skwk.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 09.03.2014 o godz. 20:47.
|