Wyświetl pojedynczy post
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.03.2014, 23:04
Taka armię jaka wynika z wielkosci obszaru i liczebności Polski. Porównaj sobie liczebność armii niemieckiej w stosunku do liczebności kraju. 70 tys. armię to moze mieć np. Słowacja a nie Polska. Byłem przeciwnikiem zniesienia poboru. Przy takiej historii i wśród takich sąsiadów nie stać nas na to aby kolejne pokolenia Polaków nie miały karabinu w ręku. Jak to jest np. w Izraelu wszyscy wiemy. Tam nawet kobiety odbywają szkolenie wojskowe. Bo takie curva są priorytety i otoczenie geopolityczne. Nie zauważyłem, zeby w naszym otoczeniu coś się zmieniło w porównaniu do kilkuset ostatnich lat. A z taką armią jak obecnie o można sobie tydzień powalczyć a potem co ?
Co ma wspólnego utrzymywanie rzekomo poradzieckiego sprzętu z wielkością armii ? Każdy normalny kraj modernizuje swój sprzęt, nie wiem dlaczego Polska miałaby tego nie robić ? Tylko jak ta modernizacja się odbywa i czy wogóle się odbywa tak jak powinna. Słyszałeś coś może o fali korupcyjnej w wojsku w ostatnich latach ?
Te zatrzymania , te ustawiane przetargi. Co z wieloma programami ? Co z LOarą, systemem przeciwlotniczym, który wlecze się już tyle lat (do następnej wojny chyba już nie zdążymy). POkazywanymi atrapami czołgów czy makiet okrętów chcesz skutecznie się bronić ? Samloty ? kilka F-16 na jaką woję ma wystarczyć ? 2 okręty podwodne to chyba do muzeum, helikoptery ? te radzieckie stare złomy bo innych nie ma, czołgi ? Leopardy z demobilu niemieckiego i stare T-72 po przeróbach napewno stawią twardy oprór. To wg. Ciebie ta nowoczesna armia.
Nie wspominam już tu o V kolumnie czyli ludziach dawnego WSI i ich obecnie mocnej pozycji w armii.

P.S. Na włąsne oczy widziałem tą "nowoczesną" armię jak zanim dojechałą w rejony alarmowe to straciła połowę sprzętu na drodze bo obsługiwały ją poczciwe "Stary 66". Nie wiem czy dalej jeszcze jeżdzą ? ale pewnie tak.
Odpowiedz cytując