Wyświetl pojedynczy post
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.02.2014, 21:55
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post

Jakie konteksty Chłopcze zawsze w każdej gospodarce były sektory strategiczne zarezerwowane dla państwa. W czasie kryzysu państwo starało się działać stymulująco na gospodarkę i to masz w tym polskim 20-leciu międzywojennym (gdzie kształtowano Polską gospodarkę -> śmiem twierdzić, że wbrew temu co tutaj piszesz jesteśmy mocno z tyłu w porównaniu z sytuacją sprzed wybuchu II wojny św.), także podczas wielkiego kryzysu w USA i w wielu innych przypadkach.

PKO, Poczta Polska, PKP człowieku jakie symbole, co ty pieprzysz? To były dochodowe przedsiębiorstwa. Port w Gdyni w połowie lat 30-tych był największym portem przeładunkowym na Bałtyku i najnowocześniejszym w Europie.
Nie wiem co ja pieprze, pieprze to co słyszałem, trochę historii się uczyłem za młodu gdzieś słuchałem opowieści jako gówniarz przekazywanych od dziadów i pradziadów, że w tamtych czasach człowiek chodził uradowany, że nie musi listów ruską pocztą słać, jeździć koleją niemiecką, tylko mógł to zrobić w polskich przedsiębiorstwach. To było dla ludzi ważne.
A co do portu - tak ale kto mówi, że nie był? Ani ja, ani Guru ani nikt.

Cytat:
Co zarzucam Korwinowi To, że jest populistą. Zaskoczony Obiecał smarkaczom zalegalizowanie marihuany, to ci nie oglądając się na nic „za lolki” będą głosować na niego, bo palikot stał się już obciachowy (nawiasem pisząc nie odpowiedziałeś na pytanie o poprzednie twoje wybory?). Zastanów się, czy po likwidacji powszechnych ubezpieczeń, państwowej służby zdrowia i oświaty, wystarczy ci tych twoich zaoszczędzonych podatków na leczenie i oświatę dla swojego potomstwa (bo pewnie planujesz jednak założenie Rodziny), tudzież nad tym czy dasz radę pracować do śmierci (bo przy zarobkach i kosztach życia ciężko ci będzie odłożyć).
Z tą prawdą u Korwina jest jak z góralską teorią poznania wg ks. Tischnera „moja prowda, tyz prowda i g…o prowda”.
Każdy polityk musi być trochę populistą w demokracji
On przynajmniej wierzy w to co myśli a nie kłamie bezczelnie jak obecni patriarchowie
Pomijając słuszność lub nie tego co będzie jak zniosą państwowe służby zdrowia etc, bo tego nikt nie wie, to jest rewolucja ta spowoduje jedno, że koszty życia spadną i zarobki się zwiększą.
A tak w ogóle. Jeśli udaje się całemu organizmowi społecznemu odłożyć, utrzymać się i w miarę bidnie jakoś wiązać koniec z końcem w momencie gdy urzędnik przejada każde 40 groszy z 1 naszej zarobionej złotówki+ podatki to wydaje mi się, że gdybyśmy mieli te 40 groszy więcej + podatki, to więcej moglibyśmy zdziałać sami, bo sami znamy nasze potrzeby i społeczeństwo byłoby zdrowsze, bo zmuszone do pracowania a nie egzystujące na zasiłkach

Cytat:

Tylko, że z UE to raczej Twój idol chce wyjść, więc może zanim kogoś zaczniesz pouczać to sam zapoznaj się z poglądami swojego „guru”.
Owszem 500 zł comiesięcznego dodatku rodzinnego na drugie i każde kolejne dziecko, jest dość kontrowersyjnym pomysłem i osobiście sądzę, że niemożliwym do zrealizowania. Jednak w jakiś sposób trzeba dać impuls do wzrostu dzietności i zahamowania kryzysu demograficznego w Polsce. Nie ma to jak wyciągnąć najbardziej kontrowersyjny punkt programu i na jego podstawie próbować obśmiać całość. Iście wybiórcze (czyt. michnikowe) metody.
No przecież ktoś za to musi zapłacić no... ty tego nie potrafisz zrozumieć? - To żeby 1 rodzina dostała 500 zł, to wszyscy muszą się złożyć na w wysokości 700 zł
Jak nie zrozumiecie, że o jakości życia i jego poziomie stanowi wartość jaką się produkuje potem spieniężoną, to dalej będziecie kupować manipulację odnośnie świadczeń socjalnych.
Sorry ale matematyki nie da się oszukać. Korwin jako jedyny obecnie lider partii politycznej w Polsce jest osobą która mówi sensownie na temat ekonomii. Ja nie patrzę na niego jak na guru kolego, tylko widzę, że jest wstanie zmienić podejście ludzi i polityków do spraw związanych z przyzwoleniem na marnotrawienie pieniędzy, które obecnie w Polsce i UE się dokonuje... Wszystkie państwa nie mają wzrostu gospodarczego. Zastanów się czemu? Kryzys? A może stonka ziemniaczana?

Cytat:
Są w programie PiSu lepsze i gorsze pomysły, w sposób obiektywny i interesujący podjął się analizy ich części Ladek1989 (choć gdybym miał czas popolemizowałbym w niektórych fragmentach -> jak choćby w krytyce pomysłu przywrócenia prokuratury pod ministra sprawiedliwości), jednak przynajmniej jest to jakiś program w przeciwieństwie do konkurencji (tutaj już nie wspominając o twoim „guru”, mam na myśli zarówno rządzących jak i obecną „opozycję” parlamentarną), która nie przedstawia żadnych konkretów.

On prowadzi politykę realną czyli podpicowanie obecnego systemu
Guru to raczej idea koncepcja. Nie wiadomo jaki skutek przyniesie, bo jest całkowicie odwrotna. Na pewno samo uwolnienie gospodarki z łapsk państwa spowoduje więcej wartości w naszych kieszeniach. A jak ludzie będą się leczyć i jak odkładać na emeryturę to nie wiadomo.
Zresztą dziś za kolorowo w tych sprawach nie ma.

Cytat:
Przecież twój „guru” jest w wielu kwestiach zwolennikiem pomysłów Hitlera. Chwali jego system podatkowy, autostrady, stwierdza, że był większym liberałem od Tuska czy Kaczyńskiego (który nie słyszałem aby aspirował do miana liberała) i „walczył o cywilizację europejską”, mało tego… raczy domniemywać, że Hitler nie miał świadomości o Holocauście.

A w 2010 popierał Jarosława Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich! Radzę słuchać uchem a nie brzuchem.
Jakby to przeczytał to by się obraził
http://youtu.be/bmiHZL_ua_8
od 0.30 i szczególnie 0.37
A tutaj to już CAŁKOWICIE powinien rozwiać twoje wątpliwości:
http://youtu.be/YE3x4-_M7FA?t=22m41s
od 22:40

Cytat:
Niesamowity jest poziom twojej arogancji.
Skoro tak dobrze znasz historię FNMA to zastanów się dlaczego tak długo ta instytucja istniała w USA. Czy nie było tak przypadkiem dlatego, że jej działalność była dla USA korzystna Tani kredyt dał gospodarce amerykańskiej zastopowanej wielkim kryzysem lat 30-tych impuls do wydobycia się z dołka.
Istniała bo ktoś na tym zarabiał. Proste
System ten był zmieniany przypominam.
Ostatnio edytowane przez palikot : 19.02.2014 o godz. 21:59.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰