Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.02.2014, 14:01
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Ci mieszkańcy Wilna to byli tylko rodzynkami w zakalcowatym cieście upieczonym z małomiasteczkowej i wiejskiej mąki mazowieckiej. A później z całej gamy karierowiczów ściąganych do Warszawy przez komunistyczny reżim w ramach awansu społeczno - politycznego.
Dzisiejsi warszawiacy to ludzie zakorzenieni w tym mieście, zaledwie w drugim lub trzecim pokoleniu. Dlatego napisałem, że nie nalezy ich mylić z warszawiakami mieszkającymi tam do 1944-45. To są inni ludzie, z innej mąki pieczeni !
Takie Hadaje (nomen omen z nazwiska).
Z tym, że to działało w dwie strony o czym wcześniej napisałem. W powstaniu warszawskim walczyła i ginęła również ludność upieczona z małomiasteczkowej i wiejskiej mąki mazowieckiej, którą tak deprecjonujesz wypominając to, że z Warszawą nie byli oni wtedy związani. Podaj mi przykład europejskiej, a nawet światowej metropolii, która nie wzrastała na imigrantach z innych części kraju, czy nawet z zagranicy. Przecież tak samo to działało 200, czy 300 lat temu, że do Paryża, Londynu, czy Warszawy ściągali ludzie z daleka szukając w najbogatszym mieście w kraju pracy, chleba i szczęścia. Nie jest to nic zdrożnego, a wypisywanie takich jednostronnych komentarzy, o tym jakoby małomiasteczkowa ludność stanowiła rdzeń mieszkańców Warszawy po 1945 roku to brednie. Zwyczajne brednie, które nie mają pokrycia w migracjach ludności powojennych, w zasiedlaniu dużych miejscowości przez uchodźców z ziem utraconych, a także w powrotach przez dziesiątki lat wojennych emigrantów ze wschodu i zachodu.

Wystarczy spojrzeć na zmiany ludności Warszawy.
1921 r. – 936 713 (w tym 310 334 Żydów)
1931 r. – 1 179 500
1938 r. – 1 265 372 (w tym 368 394 Żydów)
1946 r. – 478 755
1950 r. – 822 036

Sądzisz, że te różnice wynikały jedynie z migracji z miasteczek do stolicy?
Odpowiedz cytując