Drozd napisał(a):
|
Ale San Marino zawsze dostawało w cyce z Azerami, Włosi zawsze wygrywali i dalej wygrywają, A nasi ligowcy 15 lat temu Azerów lali 10 : 0 a teraz dostają bencki. Można tłumaczyć, że poziom się wyrównał i taka jest prawda, ale nie można pomijać, że wyrównał się w dół. A skoro tak to pytanie dlaczego? Są stadiony, podgrzewane murawy ale o ile Wisła jako debiutant w pucharach dawniej lała Trabzon jak chciała to dzisiaj Legia nie robi sztycha. Dlaczego? Możesz to racjonalnie wyjaśnić?
|
Ja mogę to wytłumaczyć. Odpowiedź jest bardzo prosta. Nasze kluby zaczęły wyraźnie odstawać finansowo od azerskich (i wielu innych klubów wschodnich). Wisła i Piast w momencie rywalizacji z Karabachem finansowo nie miały startu do Azerów. A ta przepaść finansowa ciągle rośnie. W Zachodniej Europie są mocne gospodarki, możni sponsorzy komercyjni i potężne pieniądze od telewizji. W Europie Wschodniej są obrzydliwie bogaci oligarchowie. A w Europie Środkowej jest jedno wielkie gówno i nędza. Ligi z naszej części Europy, od Skandynawii po Bułgarię, to śmiech na sali.
Co z tego, że mamy piękne stadiony i oprawę spotkań skoro po wspaniałych, podgrzewanych boiskach biegają piłkarskie półprodukty dla ubogich.
Nasza liga nie jest ani bardziej ani mniej skorumpowana od innych lig w cywilizowanych krajach. Podobnie jest w przypadku stronniczego sędziowania. Myślę, że mieścimy się w tym względzie europejskiej normie.
martin_6 napisał(a):
|
Czyli uważasz Drozd, że 15 lat temu liga była czystsza?
|
Pytanie retoryczne. Trafiłeś w sedno.