Wyświetl pojedynczy post
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.02.2014, 18:35
Drozd napisał(a):
Ale San Marino zawsze dostawało w cyce z Azerami, Włosi zawsze wygrywali i dalej wygrywają, A nasi ligowcy 15 lat temu Azerów lali 10 : 0 a teraz dostają bencki. Można tłumaczyć, że poziom się wyrównał i taka jest prawda, ale nie można pomijać, że wyrównał się w dół. A skoro tak to pytanie dlaczego? Są stadiony, podgrzewane murawy ale o ile Wisła jako debiutant w pucharach dawniej lała Trabzon jak chciała to dzisiaj Legia nie robi sztycha. Dlaczego? Możesz to racjonalnie wyjaśnić?
Ja mogę to wytłumaczyć. Odpowiedź jest bardzo prosta. Nasze kluby zaczęły wyraźnie odstawać finansowo od azerskich (i wielu innych klubów wschodnich). Wisła i Piast w momencie rywalizacji z Karabachem finansowo nie miały startu do Azerów. A ta przepaść finansowa ciągle rośnie. W Zachodniej Europie są mocne gospodarki, możni sponsorzy komercyjni i potężne pieniądze od telewizji. W Europie Wschodniej są obrzydliwie bogaci oligarchowie. A w Europie Środkowej jest jedno wielkie gówno i nędza. Ligi z naszej części Europy, od Skandynawii po Bułgarię, to śmiech na sali.

Co z tego, że mamy piękne stadiony i oprawę spotkań skoro po wspaniałych, podgrzewanych boiskach biegają piłkarskie półprodukty dla ubogich.

Nasza liga nie jest ani bardziej ani mniej skorumpowana od innych lig w cywilizowanych krajach. Podobnie jest w przypadku stronniczego sędziowania. Myślę, że mieścimy się w tym względzie europejskiej normie.

martin_6 napisał(a):
Czyli uważasz Drozd, że 15 lat temu liga była czystsza?
Pytanie retoryczne. Trafiłeś w sedno.
Ostatnio edytowane przez Arked : 18.02.2014 o godz. 18:39.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując