Wyświetl pojedynczy post
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.02.2014, 20:33
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Z jednej strony raczkiem wycofujesz się z odpowiedzi na zadane pytanie, argumentując, iż nie warto zajmować się sprawami z 20-lecia międzywojennego z drugiej strony jako swój przykład przywołujesz przedsiębiorstwo powołane przez rząd USA w... 1938 r.
Stąd też pozwól, że wrócę do swojego pytania czy COP powoływali i budowali "frajerzy"

Frajer, frajerzy w ten sposób chcesz przekonać do Korwina potencjalnych wyborców Ciekaw jestem co zainspirowało Cię do przybrania takiego akurat nicka Głosowałeś już wcześniej A jeśli tak na kogo głosowałeś w 2007 r. i 2011 r.
Uważam że nie warto się zajmować sprawami 20 lecia, bo myślę... co ma piernik do wiatraka? Poczta Polska też powstała w 1928 roku i co z tego? Ty próbujesz mnie wciągać w gadkę, mieszając konteksty. To jest bez sensu. W tym wypadku obecny kontekst mieszasz z symboliczno-historycznym. Kontekst międzywojnia w Polsce to zbudowanie silnych symboli państwa, dlatego powstała właśnie POCZTA POLSKA, PKO POLSKI BANK, POLSKA KOLEJ PAŃSTWOWA na co wpływał kontekst polityki zagranicznej ówczesnych lat i świeżej niepodległości, a te przedsiębiorstwa państwowe które wymieniłeś a także COP, można dodać jeszcze port Gdynia miały być niejako symbolem Polskości i odradzającego się państwa Polskiego. One z punktu widzenia budowania świadomości przynależności państwowej i symboliki były ok. ale z punktu widzenia ekonomii to historia i statystyka potwierdziła, że sukcesu to nie przyniosło a wręcz odwrotnie, co jest prawdą, więc co ty zarzucasz Korwinowi? Mówi prawdę i tyle.
Ja nie widzę związku z tamtym okresem dzisiaj, bo dziś mamy inne problemy nie walczymy o barwy, hymn i swobody etniczne, tylko jako już ukształtowany naród w ukształtowanym państwie będących w strukturach NATO UE etc, chcemy się bogacić, chcemy, żeby pieniądze w podatkach nie były nam odbierane, żeby wynagrodzenie nie zawierało 64% PODATKÓW! żeby przedsiębiorstwa opłacało się otwierać, żeby ludzi opłacało się zatrudniać, dlatego, że własnie to sprawi że ludzie będą się bogacić, bo wartość na drzewach nie rośnie! Wtedy może nie trzeba będzie wyjeżdżać na gary do UK za lepszym życiem. A ci którzy wierzą w bajki pt: "500 zł wam dam bo wybory idą, tu wyrównamy, bogatym zabierzemy i wam damy" to są po prostu ludzie naiwni, bo historia i ekonomia mówi od dawna jasno klarownym przekazem statystycznym: Zapłacą za to właśnie oni... ci biedni.

Ja do nikogo nie chcę przekonywać, bo uważam, że każdy walczy o swój interes i jest sam przed sobą za to odpowiedzialny. Jak chce być biedny to będzie biedny. Jak chce być bogaty, to będzie robił wszystko żeby być bogaty. Dlatego zostawiam ci i tobie podobnym decyzję. Mogę natomiast wyrazić swoją opinię, że zostaje nam wiara w zbawienie poprzez socjalistyczne rządy obecnych partii politycznych z góry skazane na niepowodzenie(Nie bez powodu przytaczane są tutaj metafory Hitlera, Stalina, Gomułki i innych) lub danie szansy czemuś, lub komuś nowemu, kto być może znajdzie receptę na to, że będziemy państwem konkurencyjnym. W obecnej sytuacji nic nam nie szkodzi, a będzie tylko gorzej -> vide pomysły Jarka
Dlatego polecam: http://youtu.be/n9iG7U0xbZk

P.s Najpierw pasowałoby się dowiedzieć co to jest Fannie Mae poznać jej historię i jaki skutek przyniosła taka polityka wprowadzona przez rząd a potem szukać powiązań między okresami międzywojnia z dzisiejszymi czasami i zarzucać mi brak wiarygodności
Ostatnio edytowane przez palikot : 16.02.2014 o godz. 21:18.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰