Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.02.2014, 14:49
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem, czy ktoś ją wyliczył, czy oszacował.
Czy któryś z ekonomistów na forum potrafi mi podac w przybliżeniu ile system emerytalny w Polsce stracił od 2005 roku z powodu emigracji?
I jak ta wartość ma się do argumentów baby od emjota, co do wysokości luki budżetowej rzekomo wywołanej przez niecne OFE?
Jeśli przyjmujemy owe dwa miliony emigrantów od 2004 roku to można policzyć jak wyglądałaby sytuacja, gdyby do ZUS-u wpływały składki od tych dwóch milionów emerytów.

Przykład na podstawie mediany wynagrodzeń za 2010 rok (źródło GUS).
Mediana miesięczna - 2906,78 zł
Mediana roczna - 34881,36 zł
Składki na ZUS rocznie - 4782,24 zł
Składki na II filar rocznie - 2546,28 zł

Ile ZUS zyskałby w 2010 roku, gdy te dwa miliony emigrantów pracowało za medianę wynagrodzenia krajowego?
4782,24 x 2000000 = ~ 9,564 mld zł

Jeśli przyjmiemy, że ta kwota nie zmieniała się zbyt wiele co roku i była w zakresie 9 do 10 mld zł rocznie (wzrost mediany) to załatałoby deficyt w ZUS-ie od 1/3 do 1/7 całości potrzeb.

Wcześniej wspomniany deficyt w ZUS-ie od 30 do 70 mld zł rocznie.
http://wykresygieldowe.bblog.pl/wpis...-ie,83720.html

PS. Oczywiście te obliczenia są utopjjne, gdyż oznaczałoby to, że nagle musiałoby się pojawić w Polsce 2 mln miejsc pracy (nagły wzrost o kilkanaście %) i do tego te osoby musiałyby być zatrudnione na etat za przeciętną płacę w kraju.

@rw88, dużo pretensji można mieć też do Balcerowicza, który przez kilka lat zasiadania na stołku nie doprowadził do reform strukturalnych i ograniczenia drenażu budżetu państwa na świadczenia społecznie, w tym przywileje emerytalne. Czytałem świeżo tekst o tym, że za Balcerowicza również rozrosła się mocno skala nieszczelności systemu i przez to wypływały co roku dodatkowe mld zł, które nikły w eterze. Jak znajdę to poszukam, bo mam to gdzieś w domowym lapku.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 05.02.2014 o godz. 14:59.