Wyświetl pojedynczy post
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.02.2014, 11:37
Cytat:
W 1998 r. nabył Lausanne-Sport i bardzo mocno angażował się w prowadzenie klubu. – Siadał na ławce trenerskiej, co prezesom raczej rzadko się zdarza.
Zespół z Lozanny za czasów rządów Kity odniósł kilka spektakularnych sukcesów. Wywalczył Puchar Szwajcarii i wicemistrzostwo. Potem przyszły jednak złe czasy i w 2001 roku biznesmen pożegnał się z klubem, który popadł w bankructwo, nie dostał licencji na kolejny sezon i ostatecznie wylądował w czwartej lidze. Kibice z Lozanny obarczali za to Kitę za upadek, ale on zdecydowanie zaprzeczał tym oskarżeniom.

W 2007 r. kupił Nantes. Ośmiokrotny mistrz Francji nie byli wtedy drogi, kosztował według różnych szacunków między 8 a 10 mln euro. Umiarkowana cena wynikała pewnie też z tego, że po 44 latach nieprzerwanej gry we francuskiej ekstraklasie (do dziś to rekord Ligue 1) klub spadł z ligi.

Jeszcze gorzej układały się jego relacje z kibicami. Gdy klub spadał z ligi w 2009 r. domagali się jego odejścia, ale on był nieugięty. Nie przejmował się opiniami o „Kitastrophe” ani wulgarnymi wyzwiskami, nieraz o ksenofobicznym charakterze. – Gdy przyszedłem do Nantes jego sytuacja była dużo gorsza niż myślałem. Obrażali mnie, mówili, że jestem psychopatą. Ale ja miałem swój projekt – opowiadał francuskim mediom.

Polski biznesmen wychodzi z założenia, że sam musi w klubie wszystkiego doglądać i nie może żadnemu z pracowników, także trenerowi, dać za dużo swobody. Żaden szkoleniowiec nie miał z nim łatwo.

Zatrudnienie kolejnych trenerów nic nie dawało i szybko tracili pracę. W trzech sezonach pracowało łącznie pięciu trenerów, a Nantes nie tylko nie otarło się nawet o awans, ale bywało zagrożone spadkiem do trzeciej ligi. Dopiero powrót Der Zakariana wszystko zmienił.
Gość ma charakter gorszy niż Filipiak. Nie wiem, który trener by sobie pozwolił tak się wpieprzać do ustalania składu.

Edit: spoko
Ostatnio edytowane przez Kocur : 05.02.2014 o godz. 11:53.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując