Wyświetl pojedynczy post
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.01.2014, 18:28
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Mylisz się.

Aż z ciekawości zajrzałem do tej koncepcji zmian.
http://www.mkidn.gov.pl/media/docs/2...ublicznych.pdf
http://www.mkidn.gov.pl/pages/posts/...alnej-4423.php

W chwili obecnej abonament radiowo-telewizyjny dla osób fizycznych płaci się od zarejestrowanego odbiornika radiowego/telewizyjnego dla każdego gospodarstwa domowego, czyli jeśli chodzi o stan faktyczny to obowiązek spoczywał na każdym gospodarstwie domowym (niezależnie czy był to dom jednorodzinny, czy wynajmowane mieszkanie przez singla, czy wybudowana nieruchomość). Zatem na ten rok miałem do zapłaty 2 x 208,45 zł, czyli 416,90 zł płacąc całość do 25 stycznia.

Teraz zmiany są następujące:

Cytat 1
Cytat 2 - interesujący mnie najbardziej
Czyli zmiana w tym zakresie będzie bardziej od strony prawnej. Obecnie też występuje obowiązek uiszczenia opłaty od dwóch gospodarstw domowych jeśli posiada się dwie nieruchomości, ale zostanie to tak usankcjonowane, że ciężar odpowiedzialności będzie spoczywał na właścicielu nieruchomości, a nie tak jak dotychczas na jedne z osób z gospodarstwa domowego.

Cytat 3 - Chyba ta kwestia najbardziej interesuje Ciebie
Czyli jeśli chodzi o zakres zwolnień to nastąpi poszerzenie katalogu zamiast jego zniesienia, bądź ograniczenia.

Suma sumarum będę płacił mniej i wiedział w 100% za co płacę.
Z obecnych 416,90 zł opłaty spadną do 2 x 120 zł, czyli 240 zł rocznie. Dwie stówki zostaną w kieszeni.

PS. System upodobni się bardzo do niemieckiego, gdzie po zmianach ściągalność wynosi grubo ponad 90% i płaciło się od lokalu 19 euro z groszem (zwykle wliczone w czynsz, więc i tak tego nie widzi się).

PS2. Z tego co wyczytałem jeszcze ma obowiązywać abolicja dla osób, które unikały płacenia abonamentu, więc gospodarstwa domowe, które miały wiele lat zaległości w płaceniu abonamentu mogą spać spokojnie.
Ok. Dzięki zatem za doprecyzowanie i uspokojenie skołatanego serca mojego Ojczulka. Choć zgodzisz się jak widzę, że jest to pretekst do ściągnięcia opłat od właścicieli nieruchomości którzy dotychczas takich opłat nie wnosili nie zależnie od tego czy odbiornik posiadali czy też nie. I tutaj tkwi dla mnie sedno kontrowersyjności (przynajmniej dla mnie) takiej zmiany. Osoba, która nie posiada ani radia, ani TV (a jest właścicielem nieruchomości) będzie i tak zmuszona do zapłacenia tegoż podatku.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 31.01.2014 o godz. 18:42.