Wyświetl pojedynczy post
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.01.2014, 11:37
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Piszesz tak jakbyś wymagał od Stilicia jakichś niesamowitych sprintów. Ja uważam, że nic mu kompletnie nie brakuje jeśli chodzi o jego sposób poruszania. Nie wiem czy taki Xavi w Barcelonie wykonuje jakie kol wiek sprinty. To samo Nuri Sahin w ogólnie nie wykonuje sprintów jest po prostu ograniczony genetycznie. Ci piłkarze mają inne zalety. Nie pamiętam już gdzie czytałem artykuł o testach szybkościowych w Barcelonie, taki Messi był w topie jeśli chodzi o sprint, a na dole w testach na długie dystanse. Zaś Xavi był na dole na krótkich odcinkach, w czołówce na długich.

Tam gdzie docelowo ma grać Stilić liczy się bardziej szybkość i rodzaj podejmowanych decyzji i to powinien udoskonalać, a nie walczyć z niemożliwym. Stiliciovi potrafi to wychodzić rewelacyjnie bo on potrafi nie tylko podejmować dobre decyzje lecz optymalne. Takie z kategorii tych, że widz oglądający mecz przed TV krzaczący zagrają na skrzydło nie spodziewa się że można tą piłkę zagrać w jeszcze lepszy rejon boiska.
Chociażby tu ktoś wklejał jego występ przeciwko Dynamie Kijów, gdzie są ze 2 czy 3 przykłady takich decyzji: http://www.youtube.com/watch?v=7jR8h--N_YM

Do tego Stilić ma jakość jeśli chodzi o wykorzystywanie sytuacji, jak ma sytuacje podbramkową to nie zamyka oczu i nie wali 2 metry obok bramkarza lub prosto w niego tylko szuka uderzenia przy słupku.
Naturalnie nie jest to piłkarz bez wad ale akurat moim zdaniem próbujesz pokazać je tam gdzie ich kompletnie nie ma.
Porównanie jego do Stanko Svilitcy ? Come on...
Nie, nie piszę. Wymagam ruchu, zaangażowania w grę bez piłki. Patrz kilka postów wyżej. Są sprinterzy i są goście od mrówczej pracy, nawet tak technicznie zaangażowani jak wyżej wymienieni Totti czy Xavi robią swoje.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując