Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.01.2014, 00:11
rw88 napisał(a):Wyświetl post
W jakim sensie? Przecież ogólny eksport do Rosji stale rośnie, a co do gazu to trudno się dziwić, że dywersyfikujemy źródła dostaw, skoro jak Pawlak podpisywał sławetną umowę z kacapami około 90% naszego gazu pochodziło od kraju Putina. Na szczęście już nie długo będziemy mieli możliwość sprowadzać nawet 100% gazu spoza Rosji, to i Ruscy szantażem horrendalnych cen nam już następnym razem nie wywindują.
Rośnie raczej niezależnie od działań naszych polityków. Największa dynamika wzrostu eksportu do Rosji jest oczywiście w branży spożywczej, a dopiero dalej są branże elektromaszynowa, czy chemiczna. Czyli generalnie mówiąc bida z nędzą. Eksportujemy produkty proste, mało przetworzone, które w żaden sposób nie świadczą o naszej innowacyjności.

Mówiąc jednak o Orbanie mam na myśli współprace na szczeblu rządowym i państwowym, której u nas zwyczajnie nigdy nie było i nie zanosi się na to, aby jakaś nowa inicjatywa mogła mieć przyzwolenie wśród elit politycznych. Jamał II został dostatecznie obśmiany również tutaj, a nie był to pomysł z góry skazany na porażkę.

Dziwi mnie ten optymizm co do dywersyfikacji dostaw gazu. Jak niby chcesz sprowadzać 100% gazu spoza Rosji skoro perspektywy na tą są raczej średnie? Chyba nie mówisz o gazoporcie? Zegar tyka, część umów gazowych z Rosją jest tylko do 2022, więc mamy 8 lat na znalezienie dodatkowych 11-13 mld m3 gazu rocznie. Mamy na to szanse? Moim zdaniem nie.

Poza tym nie do końca zrozumiałem o co chodziło z tymi 90% gazu rosyjskiego za Pawlaka? Odkąd interesuję się energetyką to udział gazu rosyjskiego stanowił zawsze mniej, bo gdzieś do 70% łącznych naszych potrzeb. Na 2012 rok zużyliśmy 15,8 mld m3, z czego 11 mld m3 pochodziło z importu, a reszta to nasze krajowe wydobycie. W skład tych 11 mld m3 wchodzi gaz rosyjski z trzech źródeł (9 mld m3 przez gazociąg jamalski, 1,5 mld m3 to gaz rosyjski od niemieckiej firmy z rewersu, a ok. 0,5 mld m3 to również gaz rosyjski od szwajcarskiej firmy Vitol z Czech).
Ostatnio edytowane przez emj10 : 18.01.2014 o godz. 01:20.