pchelas napisał(a):

Chłopaki nie sądzę, iż w pełni rozumiecie:
1) Gram na raz 24 stoły.
2) Korzystam w czasie gry z m.in. wspomagających programów, które pracują na kilkudziesięcioGB bazach danych (PostgreSQL.)
3) Zasilacz co kolega proponuje ma gorszy certyfikat (Certyfikat 80 PLUS Bronze vs GOLD), poza tym jest niedostępny.
4) Procesor(4 rdzenie koniecznie) co wybrałem ma najmocniejszą zintegrowaną grafikę (HD 4600), czasami się przyda, można na niskich detalach ciupnąć w jakieś przyzwoite gierki.
Zgadzam się, że dysk 256 byłby lepszy, przemyślę to.
Obudowa faktycznie tylko wygląda? Jak tak, to biorę tańszą z przyjemnością !
Dzięki za feedback, jazda jazda jazda!
|
Rzeczywiście zasilacze się skonczyły międzyczasie

I rzeczywiscie nie zwróciłem uwagi nacertyfikat. Co do procesora to i3 który podałem też ma grafikę 4600, aczkolwiek zapomnialem o turbo boost w procesorze i5, który oczywiście dzięki temu będzie szybszy.
Jednakże skoro masz zamiar mieć tyle programów pootwieranych na komputerze i 24 stoły, to może warto zainwestować w 16GB ramów z szybkościami dostępy CL7
Co do obudowy to jest jest też kwestia chłodzenia (ilości wentylatorów) i łatwości dostępu do niej. Jednakże skoro nie ma karty graficznej dla gracza, która zazwyczaj jest małym piecykiem, to nie ma sensu inwestować w taką obudowę (a jak już inwestować to odłączyć wentylatorki bo i tak się nie przydadzą.
Ostatnie co Ci poradzę to kup sobie zailacz i płytę z systemem ErP. Wówczas, komputer w stanie spoczynku (wyłaczony) będzie pobierał 0,5W mocy zamiast 10W, a to że zamiast 91% sprawniości (z certygikatem gold) będzie 87% (z certyfikatem bronze) to i tak nie odczujesz bo to tylko 4W przy 100W pobieranych z sieci. Zasilacze Bequiet są wyposażony w ten system a Seasonic nie. Ta płyta MSI chyba też tego nie wspomaga z tego co widzę w danych technicznych. Poza tym zasilać Bequiet 350W możesz kupić za 150 zł czyli już na początku masz oszczędność finansową równą 100kWh zużytej energii