Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.12.2013, 15:55
głos z trybun napisał(a):Wyświetl post
Taką litanię to ja mogę sobie ułożyć do każdej partii także możesz sobie darować...
No i tutaj jest właśnie sedno problemu - sam stwierdzasz, że podobną politykę można dostrzec również u innych. PiS prawicą jest jedynie światopoglądowo, natomiast w innych kwestiach niestety mocno skręca w lewo - czasem mocniej niż inni, czasem słabiej. Nie chodzi tutaj żeby udowodnić tezę "tylko nie PiS", co raczej wskazać, że generalnie nie jest to żadna sensowna i konkretna alternatywa na inną Polskę, w stosunku do politycznej konkurencji. No, chyba że dla kogoś kluczowe jest rozliczenie z przeszłością i polityka historyczna, to pewnie jakąś alternatywą jest. Ja wolałbym jednak wybrać kogoś, kto w większym stopniu ma pomysł na zmiany w przyszłości, chociaż zdaję sobie sprawę, że jest to utopia. Żeby wprowadzić odpowiednie zmiany trzeba by było uciąć mocno przywileje emerytalne mundurowym (te są czasami wręcz skandalicznie wysokie) i górnikom, szukać oszczędności m.in. w administracji publicznej, dorzucić trochę podatku dochodowego najbogatszym, jednocześnie odciążając wszystkich przedsiębiorców z kosztów zatrudniania pracowników tak, żeby bardziej atrakcyjną pracą była praca w przedsiębiorstwach, niż w administracji publicznej.

Należałoby też ułatwić działalność mikro i małych przedsiębiorców oraz wprowadzić sensowne ulgi dla rodzin wielodzietnych. Sam sobie policz ilu aktywnym wyborcom ktoś musiałby w ten sposób zaszkodzić, albo wręcz sobie samemu. Takie zmiany wymagają przede wszystkim zmiany mentalności całego narodu, tak naprawdę to my decydujemy o tym, że jest jak jest, bo wielu z nas de facto takie zmiany by dotknęły osobiście - wtedy interes państwa niestety schodzi na drugi plan, a zmian przecież nikt nie lubi. Niemniej jednak dopiero takie zmiany pozwoliłyby budować jeszcze bardziej innowacyjną gospodarkę, zwiększać ilość zatrudnionych w przedsiębiorstwach, konkurować w większym stopniu jakością, niż ceną na polu międzynarodowym.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 11.12.2013 o godz. 16:04.