martin_6 napisał(a):

Spodziewałem się, że zrozumiesz, o co mi chodzi. Pieniądze na wypłatę emerytur i pomocy socjalnej (bo chyba o tym mówisz, pisząc, że wyjdziemy na ulicę, domagając się pieniędzy?) oczywiście będą, bo te nie podlegają prawom rynku i są znacznie mniej podatne na inflację. A już szczególnie hiperinflację. Waloryzacja emerytur ma miejsce co roku, a ceny w niektórych krajach świata w historii potrafiły się podwoić w trakcie dnia. Więc ludzie swoje pieniądze dostaną, tylko będą mogli się nimi podetrzeć (no kurde, sam o tym pisałeś, to nie będę tłumaczył). Na ulicę wyjdą, ale po to, by biec do sklepu, by zdążyć kupić bułki po otrzymaniu wypłaty, zanim za godzinę ich cena wzrośnie o 50%. Tu co do tego, jak to działa, się chyba rozumiemy. Czepiłem się nieszczęśliwego sformułowania, jakiego użyłeś.
Poza tym trudno się nie zgodzić z Bobkiem, że zamiast zgrywać nauczyciela karcącego dzieci za niewiedzę, powiedziałbyś, jakim cudem jesteś w stanie przewidzieć tak dokładnie rozwój faktów za kilka lat, biorąc pod uwagę, jak złożonym organizmem jest ekonomia. Bo jak dla mnie to scenariusz z dupy, nie niemożliwy, ale na pewno daleki od pewnego, a nawet prawdopodobnego.
|
No z tobą to można dyskutować, bo z tamtym to jak gadanie z przygłupem. (Sorry bobek, ale daje ci fakty i nie odnosisz się do nich za to zarzucasz mi Korwinizm i chcesz, żebym definiował socjalizm. Nie ma to sensu, fakty mówią same za siebie

)
A co do twojej wypowiedzi... no sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Zastanów się czym się różni papier toaletowy, który kupiłeś za dziś za 6 zł w markecie, którym podcierasz tyłek, od kawałka papieru z logiem Mieszka I bądź innego Króla, który jest nic nie wart? Może za parę lat to będzie tańszy środek do podcierania kto wie, oby nie
W jaki sposób jestem wstanie coś przewidzieć? Pominę swoje kompetencje, kwalifikacje nie chodzi tu o udowadnianie czegoś. No zastanów się: Wyobraź sobie, że żyjesz za nieswoje pieniądze i myślisz, że będziesz za nie żył ile? Może masz hojnych rodziców, a co jeśli nad twoją głową czyha niehojny bank? Polska nie ma hojnych rodziców. To jest proste jak but, jesteś zadłużony na 27 000 ja też, twoje dzieci, wnuki, 38 mln Polaków.

Super nie? 1mld długu publicznego, przy zerowym wzroście PKB, który wziął się z czego? Z tego, że produkujemy mniej! A czemu, bo firmy w Polsce zamiast produkować płacą 23% podatek od dochodów, płacą pensję minimalną już 1680 brutto. Koszty pracy rosną, więc mniej się produkuje-> trzeba zwalniać->rośnie bezrobocie(Tak spada inflacja, kłania się krzywa Philipsa

)-> ludzie nie mają pieniędzy-> spada PKB(konsumpcja to 2/3 całości u nas). To są FAKTY U NAS W POLSCE. Nie Korwinizm. Na pewne rzeczy nas po prostu nie stać! Ja podaje fakty a nie ideologie jak kolega! Nie stać nas na wprowadzenie pakietu klimatycznego który każe nam UNIA! Nie stać nas na finansowanie nierobów z południa Europy. Naszym celem jest wzrost PKB z poziomu między 1992-2008! 6-7% przy i tak zmarnowanym okresie moim zdaniem. A my mamy 1,6% Cała Unia nie ma wzrostu! To niby jak ma ten wzrost u nas być, jak eksport to głównie Niemcy? To zwyczajnie proste. Jak więcej produkujesz to gdzieś ten towar musisz sprzedać tak? Musi w takim razie wzrosnąć konsumpcja i wzrosnąć export. A u nas konsumpcja póki co jest na najsłabszym poziomie od połowy lat 90
Dane Gusu za onet:
Cytat:
|
Opublikowane przez GUS dane o strukturze wzrostu gospodarczego w II kwartale tego roku, potwierdzają, iż głównym motorem polskiej gospodarki pozostaje eksport netto. Spadek popytu krajowego pogłębił się w II kw. do 1,9% r/r wobec spadku o 0,9% r/r w I kw. tego roku, głównie ze względu na silniejszy spadek nakładów inwestycyjnych oraz zmniejszenie stanu zapasów.
|
Cały artykuł:
http://biznes.onet.pl/eksport-netto-...mentarze-detal
Który mamy to już rok stagnacji? piąty? wkraczamy w w szósty. Gdzie są reformy? Zabieranie ludziom Emerytury z OFE to jest według ciebie reforma? Wydawanie kasy na rzeczy na które nas nie stać? Dopinanie budżetu fotoradarami i emeryturami to jest to? W takiej Unii chcesz żyć? Gdzie jest prywatyzacja przedsiębiorstw państwowych? Czemu Kaczyński i Tusk dalej chcą pompować 1 mld zł w bankruta PLL Lot? Czemu pompowane są pieniądze w Poczte Polską, PKP S.A, TVP. Czemu Zagłębie Lubin za nasze pieniądze buduje sobie stadion i kupuje piłkarzy? Gigantyczne sumy! Byś za te pieniądze sobie dokończył obwodnicę: IV, III zbudował tunel pod kopcem, i miałbyś przynajmniej jedną linię metra!. Na pewno wiele firm zakładałoby firmę w Krakowie w mieście z dobrą komunikacją a ty byś miał pracę i pieniądze. A tak to masz dywagacje z bobkiem o ideały. Myśl o sobie a nie o dbaj integrację z cypryjczykami.
Co do tego socjalizmu:
Tu jest ogólny wzór PKB:
PKB = konsumpcja + inwestycje + wydatki rządowe + eksport - import(eksportnetto)
Wszystkie rzeczy o których piszę można sprawdzić w necie.
Jeśli: Konsumpcja społeczna spada(wysokie bezrobocie), inwestycje spadają(wysokie podatki, i koszty), a wydatki rządowe wzrastają(wysokie podatki+niska stopa kredytów) + eksport netto na stałym poziomie to jaki wniosek wynika z tego, że państwo wydając pieniądze nie powoduje to wzrostu inwestycji w momencie, gdy stopy procentowe są przy najniższym poziomie od dawna? No Kuźwa na Socjal i wydatki na które nas po prostu nie stać! Tak samo jak USA nie było stać na kredyty dla niezdolnych kredytowo co przypłacili 5 lat temu kryzysem. Tak samo Greków, którzy żyli ponad sobie stan. Niemcy i UK na socjal stać. Są bogaci jak Kaczor Donald. Ale tylko do pewnego momentu. Niemcy chcą już płatne autostrady, ciekawe czemu? Nas nie stać na socjal znaczy stać, ale będziesz żył jak jak na przedmieściach Meksyku, Chin też nie, ale oni wzrost mają 8% PKB, bo nie dotują nierobów, tylko jak ktoś napisał za miskę ryżu zadupczają, a teraz mają 100 000 km autostrad. 10 tys rocznie budują!
http://www.auto-swiat.pl/1-jak-wygla...kie-autostrady
Ale tam nie ma 500 000 urzędników 6 miesięcznych przetargów z dupy chroniących przecież konkurencję a w zasadzie: słabszych(czyż nie socjal panie Bobek?)
Dlatego tam miliardy pompują w gospodarkę wolno-rynkową a u nas miliardy pompują w przedsiębiorstwa-bankruty państwowe(socjal czyż nie?).
Zapomniałem jeszcze o Unii, która dotuje(to też socjal)
Sorry i to nie są jakieś autostrady 2 pasmowe jak z Warszawy do Poznania
Więcej analiz nie będzie

Pozdrawiam.