RedIsBad napisał(a):
Mimo że w niedzielnym referendum w Chorwacji zdecydowana większość głosujących opowiedziała się za zdefiniowaniem małżeństwa jako związku kobiety i mężczyzny, premier Zoran Milanovic oświadczył, że wynik referendum nie ma żadnego znaczenia dla zwiększania praw homoseksualistów.
Aż 66% głosujących Chorwatów opowiedziało się przeciw małżeństwom jednopłciowym. A w zasadzie za uznaniem małżeństwa za związek kobiety i mężczyzny, bo tak właśnie było sformułowane – nikt jednak nie miał wątpliwości, że jest to swego rodzaju wyprzedzenie próby wprowadzenia małżeństw homoseksualnych i uniemożliwienie tego. Referendum było zorganizowane przez stowarzyszenie „W imię rodziny”, które zebrało 740 tys. podpisów pod wnioskiem o jego przeprowadzenie. Pytanie w referendum brzmiało – „Czy jesteś za wprowadzeniem do konstytucji definicji małżeństwa, jako związku mężczyzny i kobiety?”. 2/3 z ok 38% Chorwatów, którzy wybrali się do urn by zająć stanowisko w tej sprawie, odpowiedziało TAK.
Premier Zoran Milanovic, szef Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji, stwierdził, że wyników referendum rząd nie będzie brał pod uwagę przy propozycjach legislacyjnych, gdyż w najbliższym czasie przygotuje prawo rozszerzające uprawnienia związków homoseksualnych. Jeśli mają nie być małżeństwami, to były szef Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji da im w nawiązce inne przywileje. Nic dziwnego, że socjalistów wola narodu nie obchodzi.
|
Rzeczywiscie eui kieruja sie wola ludzi. Chyba nie wiesz co piszesz albo piszesz co wiesz czyli niewiele. Poza tym czytanie ze zrozumieniem u ciebie tez szwankuje albo masz juz taka blokade ze czytasz co chcesz a reszte opuszczasz. Tak czy siak nie rozumiesz prostych argumentow, a nawet smiesz twierdzic ze zbyt proste to tlumaczenie jak dla ciebie. Coz, ja nie wiem czego tam was w gimnazjum ucza wiec ciezko mi jakkolwiek ustosunkowac sie do twoich postow w sposob jaki wydawal by sie tobie akceptowalny.