Nie zamierzam za bardzo wchodzić w dyskusje co do sedna. Chodzi mi jedynie o to, że niezależnie od słuszności( bądź jej braku) osądów, które głosisz (,,traktat ten zmienia zasadniczono Unie(...). Z Europy narodow na narod Europy''), strzelasz spore babole merytoryczne co każe wątpić, że jesteś w stanie obronić swoje stanowisko.
W kolejnym poście znowu popełniasz prosty błąd merytoryczny, tym razem dotyczący podstaw instytucjonalnych Unii, pisząc o jakichś ,,komisjach europejskich''. Jak się domyślam miałeś na myśli technokratyczną instytucję zarządzającą Unią Europejską, czyli Komisję Europejską. Mono nie poli.
Sięgając już głębiej, bo to akurat nie jest prosty błąd merytoryczny, natomiast istotny błąd, jeżeli stawia się zarzuty co do początkowe charakteru Unii. Napisałeś tak;
Cytat:
gdy traktat "zakładający" EWG wnosił jedynie o zniesienie opłat celnych wewnatrz panstw członkowskich i stworzenie zewnetrznej taryfy celnej celem stworzenia stowarzyszenia wspolnego handlu.
Czyli od próby stworzenia strefy wolnej wymiany handlowej z '57 doszlismy do idei stworzenia super-państwa Europejskiego w '07
|
gdy wystarczy sięgnąć do pierwszego akapitu preambuły traktatu ustanawiającego EWG ;
,,Zdecydowani ustanowić podstawy coraz ściślejszego związku(of an even closer union - zwrot klucz. Do odejścia z konsekwentnej od lat 50 tych drogi jego stosowania nawiązuje premier Cameron)
pomiędzy Europejczykami (,,European people'' . Obecnie rozmiękczono ten zwrot i w TFUE jak i w TUE mamy zwrot ,,peoples of Europe'' tłumaczony ,,narodami Europy'' to tak ad vocem rzekomej drogi od Europy narodów do narodu europejskiego)
''
,czy do słów architektów integracji europejskiej np. Jeana Monneta (jednego z ,,ojców'' Traktatów Rzymskcih)
,,
Narody Europy potrzebują większych rynków. Dobrobyt i niezbędny postęp społeczny pozostaną nieuchwytne dopóki narody Europy nie stworzą federacji lub europejskiego ,,bytu politycznego'' (politcial entity -
http://www.thefreedictionary.com/political+entity)
, które ukształtują je do jednego podmiotu gospodarczego'' - Monnet w Algierze w 1943 r.
,,Zfederalizowana Europa jest niezbędna dla bezpieczeństwa i pokoju w wolnym świecie. Tak długo jak Europa pozostanie podzielona, będzie słaba i będzie stałym źródłem konfliktów(...). Jesteśmy zdecydowani by działać. Jesteśmy zdecydowani żeby zjednoczyć Europę i to zjednoczyć ją szybko. Dzięki Planowi Schumana i armii europejskiej (niewcielony w życie projekt Europejskiej Wspólnoty Obronnej - dop. mój)
stworzyliśmy fundamenty na których powinniśmy zbudować Państwa(,,Stany''- dop, mój)
Zjednoczone Europy - dostatnie, pokojowe, wolne i silne.'' Monnet w Waszyngotnie w 1952 r.