Wyświetl pojedynczy post
frank
Member

Od: 03.2013

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.12.2013, 01:48
A dlaczego Lenovo u Ciebie odpada? Dorzuce Ci jeszcze dwa linki:
http://www.x-kom.pl/p/156115-noteboo...w-hd8750m.html
http://www.x-kom.pl/p/150520-noteboo...-rw-gt720.html
Przy czym właśnie Lenovo wypada najlepiej, bije pozostałe właściwie pod każdym względem.
W laptopach oczywiście - w odróżnieniu od PCtów - istotny jest producent sprzętu. Nie jestem szpecem od laptopów, co chcę od razu zaznaczyć, ale jakiś tam parę swoich/od znajomych doświadczeń mam. Głównie rozchodzi się o samą konstrukcję, czyli "komfort" pracy podzespołów, co wpływa na ich żywotność i awaryjność. O płycie głównej (mimo wszystko najważniejszej sprawie) nie wspominam, bo zazwyczaj opiera się na podobnych chipsetach w każdym laptopie z danej półki. O ile o Samsungu nie mam dobrego zdania (na podstawie komputerów znajomych, ale to zdanie mocno subiektywne), to z Asusem (sam używam od kilku lat), Sony (braciak, inne opinie), czy Lenovo (znajomi) raczej nie powinno być problemów.

No a co do samego sprzętu;
Tak na prawdę wszystko się tu będzie rozbijało o gry. Do muzyki, filmów i neta to raczej na żadnym z tych komputerów nie będzie specjalnej różnicy (w "normalnym" użytkowaniu zazwyczaj wąskim gardłem w wydajności jest dysk twardy - jeśli mowa o podobnych konfiguracjach tak jak w tym przypadku - który w każdym z tych zestawów jest o tej samej prędkości).

Na podrzuconym przez Ciebie Samsungu Twój chrześniak nie pogra. Ta grafika nie da rady z żadną bardziej wymagającą gierką. Sony ma za to nieco lepszą, ale wolniejszy RAM i troche słabszy procesor. Mimo wszystko z grami poradził by sobie znacznie lepiej.
Jak chciał byś dołożyć 2 stówy (choć możesz poszukać też w necie tych modeli, może znajdziesz taniej) to Asus ma znacznie lepszą grafikę od obu i trochę gorszy procesor od Samsunga, ale gry najcięższe obliczenia przerzucają na grafikę i różnica między tymi procami nie powinna specjalnie wpłynąć na samą rozgrywkę. W przypadku Lenovo zyskujesz zdecydowanie najlepszą kartę graficzną z wymienionych, procesor również najwydajniejszy, szybkość RAMu na poziomie ASUSa i Samsunga, a bonusowo dostajesz drugie tyle miejsca na dysku.
W porównaniu kart i procesorów opierałem się na dostępnych w necie testach.

PS. Chcę tylko zaznaczyć, że prawodpodobnie na żadnych z tych zestawów Twój chrześniak nie pogra w najnowsze tytuły na "full detalach". Tak tylko, żeby nie było niedomówień
Ostatnio edytowane przez frank : 01.12.2013 o godz. 01:51.
Odpowiedz cytując