Ok. No przejezyczyłem sie i zamiast traktat napisałem protokół. I na tej podstawie wyciagasz wniosek ze "operuje na ogólnikach, hasłach, które ,,sprzedał'' mi ktoś sprawny retorycznie i politycznie, a nie na zdobytej własnym wysiłkiem podstawowej wiedzy z tego tematu". Spoko.
Traktat Atenski na ktorego zasadach doszlo do akcesji panstw Europy Wschodniej do EU pod obowiazującym ja podówczas traktatem z Maastricht, tak? Traktat ów na celu mial: przygotowanie europejskiej unii walutowej i wprowadzenie elementów unii politycznej (obywatelstwo, wspólna polityka zagraniczna i wspólna polityka spraw wewnętrznych).
Cytat:
Article 2
The Community shall have as its task, by establishing a common market and an economic and monetary union and by implementing the common policies or activities referred to in Articles 3 and 3a, to promote throughout the Community a harmonious and balanced development of economic activities, sustainable and non-inflationary growth respecting the environment, a high degree of convergence of economic performance, a high level of employment and of social protection, the raising of the standard of living and quality of life, and economic and social cohesion and solidarity among Member States.
|
-brzmi jak jakis tekst piora rosyjskich teologów socjalizmu, nie?
Podczas gdy traktat "zakładający" EWG wnosił jedynie o zniesienie opłat celnych wewnatrz panstw członkowskich i stworzenie zewnetrznej taryfy celnej celem stworzenia stowarzyszenia wspolnego handlu.
Czyli od próby stworzenia strefy wolnej wymiany handlowej z '57 doszlismy do idei stworzenia super-państwa Europejskiego w '07. Do tego dochodzi coraz to wieksza rola niewybieralnych komisji europejskich. A wiec moje sformułowanie o narastajacym zamordyzmie chyba znajduje uzasadnienie.
I jako ze nie jestem prawnikiem i szczerze to rónica miedzy protokolem, traktatem, rozporzadzeniem, derektywa czy innym aktami prawnymi jest, aczkolwiek mglista i bardizej do mnie trafia co napisane czarno na biaym a potem wykonywane pracownikow zsre.