|
W mojej branży czyli zarządzania nieruchomościami, oddziałami i grupami sprzedażowymi jest bardzo podobnie. Porównując do okresu sprzed 3 lat kiedy również szukałem zatrudnienia sytuacja uległa diametralnej zmianie in minus. Kryzys moją branże dotknął niesamowicie i rzeczywiście procesy rekrutacyjne wyraźnie się wydłużyły. Struktura miejsc pracy niewiele się jednak zmieniła. W dalszym ciągu 60 % ogłoszeń pochodzi z Warszawy, 10 % ze Śląska, 10 % Wrocław i okolice, 10 % Poznań i dopiero resztę już sama Małopolska nawet nie Kraków. Podobnie jak u Ciebie Kocur mój poziom stanowiska w w/w branżach to średnia kadra kierownicza więc tutaj praca " z polecenia " już nabiera innego wymiaru aniżeli na stanowiska niższego szczebla. Co więcej obecnie firmy ze względu na kryzys decydują się na przesunięcie kogoś z wewnątrz na przedmiotowe stanowiska chcąc zaoszczędzić koszty lub dokłada mu równolegle dodatkowe obowiązki z którymi nikt do tej pory się nie mierzył. Szukając nowej pracy zaobserwowałem natomiast zjawisko, którego nie doświadczałem 3 lata temu. Otóż powszechnym zjawiskiem - przynajmniej wobec mnie - było zaproszenie na rozmowę, często 2-etapową czyli np. kierownik zespołu na pierwszym etapie, a później dyrektor działu na drugim - obietnica odpowiedzi w ciągu tygodnia i później brak kontaktu ze strony pracodawcy. Na mój telefon zwrotny po upływie przedmiotowego terminu odpowiedź z reguły brzmiała: " Dziękujemy, ale zdecydowaliśmy się na inną kandydaturę". Kilka razy zdarzyło mi się również, że brak odpowiedzi spowodowany był domniemaną decyzją Zarządu o anulowaniu dalszego procedowania rekrutacji na stanowisko, które aplikowałem. Od razu uprzedzam, że nie były to firmy, które powstały w 2013 r. z 5-tysięcznym kapitałem zakładowym tylko duże organizacje finansowe, ubezpieczeniowe czy inwestycyjne. Kwestię nieznajomości branży / zawodu przez osoby rekrutujące też pomijam aczkolwiek zdarzało i zdarza się to bardzo często. Co najgorsze tego typu zjawisko zaobserwować można również wśród samych dyrektorów owych departamentów / firm ( sic ! )
Ostatnio edytowane przez adam_09 : 30.11.2013 o godz. 14:16.
|