Wyświetl pojedynczy post
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.11.2013, 11:29
Moze na razie odniosę się tylko do jednej tezy Koalika
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Moderator Framat jest znany ze swojej nienawiści do Polaków, z teorii, że każdy Polak w piłce jest nieprofesjonalny (trener, piłkarz, działacz). A Kuba, Lewandowski, Piszczek, Szczęsny i Boruc, to też symbole nieprofesjonalizmu? Gdyby byli tacy źli, to nie graliby tam, gdzie grają. Każdy z nich coś gra na wysokim europejskim poziomie i coś znaczą (w najmniejszym stopniu Boruc, ale jednak ma konkretną pozycję). A każdy obcokrajowiec jest znakomity (nawet taki jak Chiacu, Radovanović, czy Varga).
Prosiłem, żeby nie mieszac polityki?
Ja nie nienawidze Polaków. Chyba zdajesz sobie sprawę, że przesadziłeś. Ja po prostu realnie oceniam ich poziom sportowy i dlatego w wiekszości nie widze dla nich miejsca w Wiśle jesli ta ma walczyc o najwyższe cele. Przykłady, ktore podałeś:
- Kuba uczył się piłki w dużej mierze sam i dzieki pomocy wujka i przerastał oczekiwania trenerów w czasie kiedy jeszcze grał w KS Czestochowa i szkółce Górnika Zabrze. Nie został skażony PMS-em
- Szczęsny, jak sądzę to praca jego ojca miała większy wpływ na jego wyszkolenie niż PMS. Chociaż jak w przypadku Boruca, to akurat co do bramkarzy to mamy w Polsce dobrych trenerów,
- Piszczek nie miał szans grając w Polsce, dopiero w Niemczech został ustawiony na pozycji optymalnej i rozwinął cięzką pracą swoje umiejętności
- Lewandowski to jak na razie jedyny piłkarz spośród wymienionych, który rozwijał się prawidłowo w Polsce

Nie twierdzę, że polscy piłkarze nie mają potencjału. Mają. Jest wielu młodych, zdolnych, ale niszczy ich PMS i ligowe ukladziki. Twierdzę, że należy prowadzić własną akademię i miec wychowanków, ktorzy będa prowadzeni od juniora według okreslonego programu, dla okreslonej wizji drużyny.
Ale tu rozmawiamy o transferach.
Praktycznie żaden z "ukształtowanych" już przez PMS polskich piłkarzy nie znajdzie zatrudnienia w średnim klubie europejskim, bo jest przez PMS źle ukształtowany. Dlatego sprzeciwiam się transferom plskich piłkarzy z polskiej ligi. Życie pokazuje, że to zazwyczaj co najwyżej jednosezonowcy, mieli sezon konia i na tym jada przez resztę kariery. A nie ma w Polsce praktycznie trenerów, ktorzy potrafiliby z nich coś sensownego zrobić.

I jeszcze raz proszę. Skończ z demagogią. Niechęć do wychowanków PMS nie jest nienawiścią do Polski i Polaków!
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując