Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.11.2013, 09:24
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
I kibice niedorozwoje śpiewajacy nic sie nie stało.....To taka mentalnośc czapli wychodowanych przez propagandę wiecznie przegranych.
Bez jaj, wiadomo, że to "nic się nie stało" aż ciekło sarkazmem...

Generalnie miał być eksperyment i widać, że nie ma najmniejszego sensu polegać na takich zawodnikach jak Olkowski, Jodłowiec, Kosznik i...Mierzejewski. Cóż, Mierzej raz po raz pokazuje, że nie potrafi udźwignąć ciężaru gry na "10-tce" i w meczu ze Słowakami znowu to udowodnił. Dla mnie on nigdy nie był piłkarzem do grania na tej pozycji, bo słabo się czuje w walce z defensywnymi pomocnikami, jeśli już to powinien być ustawiany na lewym skrzydle, tym bardziej, że lewonożnych zawodników na tej pozycji na odpowiednim poziomie w zasadzie nie mamy, a Mierzej może mieć łatwiej wchodzić do ofensywy z głębi pola, może wtedy schodzić do środka, robić tam przewagę ściągając obrońców rywali ze sobą i puszczając lewego defensora po skrzydle itd. Do takiej gry jest stworzony.

Prawda jest taka, że kadra w tym kształcie już nigdy więcej nie zagra i z pewnością nie jest to docelowy skład - po prostu Nawałka chciał mieć jasność co do wątpliwych piłkarzy, czy też poziomu zaplecza. Nie skreślałbym jedynie Kamińskiego, bo on jest jeszcze w stanie się rozwinąć, na poziomie reprezentacji młodzieżowych wręcz błyszczy, ale widać wyraźnie, że potrzebny jest mu koniecznie zagraniczny wyjazd, mocniejszy trening, obycie w graniu przeciwko lepszym od siebie, ba - nawet ze dwa lata samego trenowania na najwyższym poziomie w stylu Milika, czy Klicha, a potem wystrzał. Po prostu środek obrony to pozycja, gdzie na poziomie międzynarodowym doświadczenie jest absolutnie podstawowym czynnikiem sukcesu, a on ma 21 lat...

Szczerze mówiąc mam też wątpliwości co do Krychowiaka. Niby waleczny, niby niezły w klubie, ale w reprezentacji zagubiony i tak naprawdę mało skuteczny w defensywie, a za to bardzo chaotyczny w graniu do przodu. Chrapek to potencjalnie jego lepsza wersja i mam nadzieję, że swoją szansę będzie w kolejnych miesiącach dostawać. Nie wiem czemu raz po raz próbuje się Jędrzejczyka na środku defensywy, kiedy nawet w Rosji dosłownie po jednym, czy dwóch spotkaniach przesunięto go na prawą stronę defensywy i w ekspresowym tempie ściągnięto szwedzkiego środkowego obrońcę Granqvista. Od tego czasu Jędrzejczyk na środku gra tylko i wyłącznie jak są jakieś kontuzje, gra najczęściej ze słabym efektem.

W mojej opinii Nawałka powinien zrezygnować z poszukiwania lewonożnego prawego obrońcy i przesunąć tam Jędrzejczyka oraz Marcina Kowalczyka, czyli solidnych, prawonożnych defensorów, którzy skoncentrują się przede wszystkim na załataniu tej dziury w grze defensywnej. Trzeba zrobić ruch a'la "engelowy" Koźmiński. Zresztą Pan Adam już o czymś takim wspominał, że teraz daje szansę wyróżniającym się lewonożnym z polskiej ligi, a jak nie wypalą to postawi tam dobrego, prawonożnego obrońcę.

Generalnie w mojej opinii dla tej drużyny jest jeszcze za wcześnie, żeby osiągać dobre rezultaty. Mamy sporą ilość utalentowanych zawodników, bardzo dobrą młodzieżówkę i solidne dla niej zaplecze (4:0 ze Szwajcarią wczoraj) i trzeba czekać, aż tacy zawodnicy jak Wszołek, Wolski, Zieliński, Pawłowski, Furman, Chrapek, M. Lewandowski, Kamiński, Milik wskoczą na poziom regularnego grania w Serie A, Bundeslidze, czy innym Ligue1. Jeśli miałbym przewidywać, to to ruszy około 2015 roku, pod koniec eliminacji, a faktycznie zacznie nam dobrze iść w eliminacjach do kolejnego mudialu, kiedy ta młodzież już dojrzeje, a dla Kuby, Lewego, Piszczka i innych będzie ostatni dzwonek, żeby zagrać na dużym turnieju.

Boruc (Szczęsny) - Piszczek, Szukała, Glik (Kamiński), Jędrzejczyk - Klich, Chrapek (Krychowiak) - Błaszczykowski, Zieliński (Wolski), Wszołek (Pawłowski) - Lewandowski (Milik)
Odpowiedz cytując