Wyświetl pojedynczy post
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.10.2013, 16:26
Zmierzyłem u siebie i też zlecą z 3 litry zanim ciepła pójdzie pełną parą. ( budynek wielorodzinny 11 pięter, ciepła woda z MPEC ).
Szczerze mówiąc to ja przyczyny takiego stanu rzeczy upatrywałbym w instalacji wodnej budynku i jej cyrkulacji. O ile ciepła woda w pionie utrzymywana jest w jednorodnej temperaturze tak przy odgałęzieniu od pionu ta temp. musi się zmniejszyć ponieważ po pierwsze nie masz takiej cyrkulacji a dwa występuje dłuższy odcinek rury, który dodatkowo ją wychładza. Dlatego też pewnie występuje ta norma 3 litrów. Pprzez upuszczenie wody w kranie sam kreujesz cyrkulację bo ciśnienie z pionu "dobija" ciepłą wodę do tej już nieco wychłodzonej w odgałęzieniu. Podobną sytuację miałem na jednym z zarządzanych budynków ale tam problem był o wiele bardziej złożony. Mieszkania od pionów były bardzo daleko i zanim ktoś dostał ciepłą wodę to musiał upuścić 10 - 15 litrów. Z tego co pamiętam ( a było to ponad 5 lat temu ) to tego problemu nie dało się rozwiązać montażem dodatkowej pompy cyrkulującej wodę w instalacji bo cyrkulacja w odgałęzieniach od pionów jest bardzo ciężka. Ja problem obszedłem poprzez montaż licznika cyrkulacji. Co do innych rozwiązań to najlepiej jakby wypowiedział się jakiś branżowiec z wod-kan.
Ostatnio edytowane przez adam_09 : 29.10.2013 o godz. 16:31.
Odpowiedz cytując