Arapaho napisał(a):

Stary nie masz czasu oglądnąć konferencji a masz czas szukać dane i do tego dokonujesz przekłamań bo jasno było określone że wspołczynnik określa stosunek katastrof z ofiarami śmiertelnymi a ty w przypadku A300 (więcej nie mam czasu sprawdzać) wliczasz wszystkie -pomijam że przykładowo liczba ofiar np. na wis.la/fniuk - wychodzi 1433 a nie 1416.
|
Szukałem danych, aby pokazać, że dokonano przekłamań na tej konferencji. Nie mam czasu na głupoty (oglądanie jakiś tam konferencji), ale miałem czas, aby poświęcić tym głupotom chwilę i dowieść, że z wiarygodnością nie mają nic wspólnego. Jeśli masz inne źródło, które podaje liczbę ofiar inną o 17 to faktycznie dokonałem przekłamań
Liczba katastrof Airbusa 300 to właśnie12, a nie 8 jak podaje wikipedia. Inne zdarzenia (łącznie 31) zaliczane są do wypadków.
Także jeśli masz zamiar pokazać jakieś rzetelne obliczenia to pokaż, a tak to tracę tylko czas na bzdurne przepychanki. Jak dla mnie Jacek Gieras to zwykły oszust skoro na podstawie dostępnych wszystkim danych wyniki są zupełnie odwrotne.
PS. Jakbyś nie miał jednak czasu szukać (a kilkanaście godzin w czasie pracy na konferencję poświęciłeś), więc wrzucam opisy wydarzeń, których doktorek widocznie nie uznał za katastrofy. Google translate ewentualnie służy pomocą.
12.18.1983
Malaysia Airlines
Airbus A300B4-120
Ofiary
0:247
Kuala Lumpur (Subang), Malaysia
OY-KAA
Cytat:
|
Flight MH684 took off from Singapore at 18.53h for a flight to Kuala Lumpur. Approaching Kuala Lumpur, the aircraft was cleared for an ILS runway 15 approach. At 19.20h, the runway 15 RVR was 450m in heavy rain showers. Though below the company minimum of 800m, the captain elected to continue the approach, hoping to see the runway. The captain took over control from the first officer, shortly before entering an area of heavy rainshowers. Immediately after selecting the windscreen wipers 'on', the radio altimeter sounded. Less then 30secs later, the Airbus contacted some trees 2km short of the runway and the right main landing gear struck the ground and continued for 436m. The aircraft then lifted off for 36m before striking a stream embankment and it slid for 109m before coming to rest, 1200m short of the runway. The landing gear and both engines were torn off and a fire erupted, destroying the cabin and cockpit roof.
|
08.10.1994
Korean Air Lines
Airbus A300B4-622R
Ofiary 0:160
Cheju, South Korea
HL7296
Cytat:
|
The aircraft overran the runway and caught fire after landing in a thunderstorm. Disagreement between the Captain and First Officer during the last seconds of the approach on whether to abandon the landing contributed to the delay in stopping the aircraft.
|
02.02.2000
Iran Air
Airbus A300B2-203
Ofiary
0:0 + 8
Tehran, IranEP-IBR
Cytat:
|
The aircraft was being towed across the airfield with a TUG when a C-130 on its takeoff roll collided with the Airbus. The TUG driver suffered minor injures, while all 8 crewmembers aboard the Hercules were killed.
|
02.11.2000
Air Afrique
Airbus A300B4-203
Ofiary 0:186
Dakar, Senegal
TU-TAT
Cytat:
|
During taxi for takeoff, the aircraft's left landing gear collapsed, allowing the engine to strike the taxiway. A fuel line was ruptured, leading to an engine fire which spread to the wing, causing substantial damage. The aircraft was written off.
|
PS. 2
Wracam jeszcze do liczby ofiar w katastrofach Airbusa A300, gdyż oskarżyłeś mnie o przekłamanie, a co zaraz udowodnię każde źródło pokazuje trochę inne liczby. Rozpiętość sięga jednak 29 ofiar co przy ponad 1400 ofiarach nie robi żadnej różnicy. Błąd dotyczy liczby katastrof, a dokładnie wzięcia pod uwagę jedynie tych, w których ginęli prawie wszyscy pasażerowie na pokładzie.
1416 ofiar policzyłem na podstawie tej bazy, którą wcześniej wklejałem ->
wis.la/j22co
1433 ofiar podałeś Ty, jak rozumiem na podstawie strony, na której bazował Jacek Gieras
1436 ofiar podaje angielska wersja wikipedii ->
wis.la/jygic
1445 ofiar podaje polska wersja wikipedii ->
wis.la/hqitq
Co ciekawe znalazłem jeszcze jedną polecaną bazę ze zdjęciami i w niej uwzględniono 23 katastrofy modeli Airbusa A300 i A300-600.
wis.la/wahzh
Jak się okazało nie jest to jakaś stronka, a portal genewskiej instytucji, która od ponad 20 lat archiwizuje wszystkie wypadki lotnicze.
Cytat:
|
The Bureau of Aircraft Accidents Archives (B3A) was established in Geneva in 1990 for the purpose to deal with all information related to aviation accidentology.
|
Jaką liczbę ofiar tam podano? 1444.
Każde źródło podaje inną wartość. Moja wina?
PS. 3
Na koniec jeszcze ciekawostka, o której dowiedziałem się podczas szukania informacji o ofiarach katastrof Airbusa A300. W sierpniu tego roku miała miejsca katastrofa Airbusa A300 pracującego jako samolot pocztowy UPS. Zginęły 2 osoby znajdujące się na pokładzie, a katastrofa do złudzenia przypominała tą ze Smoleńska.
Cytat:
|
Według wstępnych ustaleń, samolot Airbus A300-600F, o numerze rejestracyjnym N155UP, podchodził do lądowania na pas startowy nr. 18. Z nie wyjaśnionych dotąd przyczyn zahaczył o drzewa a następnie uderzył o ziemię około kilometra przed progiem pasa, w związku z czym samolot doznał praktycznie całkowitego zniszczenia. Tylko sekcja dziobowa przetrwała ze znacznymi uszkodzeniami. W skutek zbyt dużego przeciążenia, cała dwuosobowa załoga zginęła w katastrofie
|