Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.10.2013, 10:44
Apraho, poświęciłem się i policzyłem na szybko wyniki z bazy airdisaster.com dostępnej każdemu.
W tej bazie znajdują się katastrofy określane w lotnictwie mianem hull loss accident.

TU-154 - 31 katastrof, w których zginęło łącznie 2946 z 3755 pasażerów co daje odsetek śmiertelności w katastrofie na poziomie 78%.
wis.la/o9sfg

Airbus a330 - 4 katastrofy (piękny wynik jak na 20 lat służby), w których łącznie zginęło 338 z 637 pasażerów co daje odsetek śmiertelności w katastrofie na poziomie 53%.
wis.la/mu8hm

Airbus a320 - 10 katastrof, w których zginęło łącznie 446 z 1243 pasażerów co daje odsetek śmiertelności w katastrofie na poziomie 36%.
wis.la/ic34i

Boeing 737 - 87 katastrof, w których zginęło łącznie na 4637 z 7875 pasażerów co daje odsetek śmiertelności w katastrofie na poziomie 59%.
http://www.airdisaster.com/cgi-bin/v...i?aircraft=737

Adnotacja. Widzę już, że na tych listach nie umieszczono ok. 10 katastrof tutki i 1 znaczącej (tej z Brazylii) w przypadku a320. Nie wiem z jakich powodów.

Arked napisał(a):Wyświetl post
W tej samej prezentacji było również powiedziane, że Tu-154 był najbardziej awaryjny z porównywanych samolotów i miał najwyższy współczynnik ilości ofiar do wyprodukowanych samolotów. Duży współczynnik przeżywalności ludzi w wypadkach Tu-154 nie musi świadczyć o jego bezpieczeństwie. Może na przykład wskazywać na dużą ilość mniej groźnych incydentów. Takie są uroki statystyki.
Sprawdziłem i ta statystyka ma się nijak do rzeczywistości.

Nie znam tych materiałów z konferencji, ale TU-154 wg. statystyk ma zarówno jedną z najwyższych ilość ofiar ze wszystkich innych samolotów pasażerskich oraz najwyższy współczynnik śmiertelności. Oczywiście dotyczy to popularnych samolotów pasażerskich.

Nie wiem jak uzyskano inne wyniki, ale chyba ktoś musiał wziąć pod uwagę łączną ilość wszystkich wypadków TU-154, które nie zaliczane są do katastrof (2/3 z nich) i porównać to z małą liczbą katastrof w przypadku Airbusa. Spojrzę jeszcze na Boeinga 737, ale tam jest sporo zabawy.

Skończyłem. Poświęciłem godzinę na obliczenia i sprawdzenie wiarygodności danych o śmiertelności i więcej nie zamierzam. Z dostępnych normalnemu śmiertelnikowi i laikowi jak wszyscy zgromadzeni w tym temacie wynika, że TU-154 należy do najniebezpieczniejszych samolotów, z najwyższym odsetkiem śmiertelności w katastrofach z grona bardzo popularnych samolotów pasażerskich.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 24.10.2013 o godz. 11:10.
Odpowiedz cytując