Wyświetl pojedynczy post
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.10.2013, 14:58
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
ktoś pisał, że oddział VW POLSKA ma 1 mln euro na reklamę w Polsce. Więc może chcieli sobie zostawić 30 % na inne działania reklamowe, a nie w całości wydać je "na Wisłę".
Pewnie info z krakowskiej: http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...ktow,id,t.html
a tam:
Cytat:
W ostatnich miesiącach prowadzone były rozmowy z dwiema poważnymi firmami - Volkswagenem i Castrolem. Nie udało się jednak dojść do porozumienia. Powód? Oczywiście finanse. Na przykład Volkswagen na początku był skłonny zapłacić nawet milion euro za sezon reklamy na trykotach piłkarzy "Białej Gwiazdy". Później jednak proponowana kwota została zmniejszona o około 30 procent, a tego nie zaakceptował już właściciel klubu, Bogusław Cupiał.
Czyli jednak mogą wydać bańkę ale 'góra' nie chce.

domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
Ciężko powiedzieć, może też tak ja Ty piszesz, że ich spece wycenili naszą reklamę na "jedynie" 700 tysięcy euro.

Jeśli tak już luźno rozmawiamy to:
  • ponad 10 milionów dorosłych Polaków deklaruje zainteresowanie rozgrywkami ekstraklasy, a ponad 4 miliony przyznaje, że ogląda w telewizji przynajmniej jeden mecz co dwie kolejki.
  • "Najwięcej kibiców przed telewizorami zgromadził hit tej kolejki - mecz Wisły Kraków z Legią Warszawa (1 717 000 widzów). Spotkanie to pokazywane jednak było w otwartym kanale Telewizji Polskiej. Całkowita oglądalność 11. kolejki T-Mobile Ekstraklasy to 3 021 000 widzów."
  • Po zakończeniu sezonu 2014/2015, skończy się umowa z T-Mobile – sponsorem tytularnym. Mozna spróbować zając miejsce TM
  • Można zainwestować w reklamę w postaci nazwy stadionu. Koszt zmiany nazwy stadiony narodowego to 10-13 mln zł rocznie, koszta wynajmu nazwy pozostałych stadionów to od 1.5-4 milionów. Gdańsk dostaje 7 i jest ewenementem (umowa z PGE) ponieważ "PGE było zdeterminowane zapłacić więcej, przede wszystkim z powodu planowanej na Pomorzu budowy elektrowni atomowej.". tak samo w Poznaniu - sponsorem za skromne 2 mln zł rocznie jest "INEA - największy w Wielkopolsce, alternatywny operator telekomunikacyjny."

To też pokazuje jaką siłę przebicia ma Warszawa (prestiż) i jakim kluczem idą poszczególne inwestycje w sponsoring. Liczy się wsparcie konkretnego, lokalnego celu biznesowego, dopiero w następnej kolejności patrzy się na poziom sportowy. Ilość ludzi na stadionie fajna ale i tak połowę do prestiżu zgarnia Warszawa - przynajmniej z punktu widzenia inwestora. W końcu zawsze pod koniec wyciągnie średnią.

Edit:
hide napisał(a):Wyświetl post
Jestem z Niepołomic i mówi się od dłuższego czasu że volkswagen chce wybudować fabrykę w niepolomickiej strefie inwestycyjnej sam burmistrz powiedział oficjalnie że wielka firma motoryzacyjna chce postawić u nas fabrykę ale musi być zrobiony zjazd w niepołomicach z autostrady a4 . Niepolomice walczyły o to przez cały rok i niedawno dostali zgodę z ministerstwa i za gminne pieniądze zdecydowała się przygotować projekt budowy zjazdu w roku 2014-2016. Więc może zainteresowanie Wisła jest związane z promocja tej fabryki.
Własnie tego mi brakowało - inwestycji VW w Małopolsce. Teraz to się układa w ładną całość, jest tak samo jak w przypadku PGE i jego inwestycji w elektrownię na pomorzu.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 21.10.2013 o godz. 15:01.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując