Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.10.2013, 13:13
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Duopol polityczny PO i PiS oznacza, że od 2005 roku wszystkie instytucje, urzędy, firmy Skarbu Państwa oraz najwyższe w kraju stanowiska są obsadzone ludźmi, albo właśnie z obozu KLD/UD/UW/AWS/PO (można jeszcze coś dopisać do tych mutacji), albo obozu PC/PiS (plus zjedzone przystawki). Samorządy są upartyjnione do tego stopnia, jak za SLD w latach 2001-2005 był nie do pomyślenia. Rozumiem, że patrzycie na skalę makro, na Tuska rozkradającego Polskę i na Komorowskiego na świeczniku, ale ja widzę też Polskę taką jak w Wołominie, gdzie koalicja PiS-KWS-PO (rozbita przez PiS i w części zjedzona) od 3 lat niszczy miasto, w którym spędziłem połowę życia, a w Opocznie, gdzie rezyduję czasem jak jestem w Polsce PO-PiS dokonały w tamtym roku rewolucji pod stołem i przejęły władzę w mieście. Skala mikro, a skala makro to dwie odrębne sprawy, a żeby w pełni rozumieć cały obraz rzeczywistości trzeba patrzeć na jedno i na drugie.

Odkąd w 2006 roku przy okazji pierwszych moich wyborów samorządowych poznałem mniej więcej relacje panujące między politykami PO, a PiS, odtąd już wiedziałem, że w polityce nie liczy się teraz, a to co będzie. Obie partie chcą tego jutra dla siebie i idąc ramię w ramię z 70% poparcia mają szansą do końca dekady, a nawet dłużej zatruwać ten kraj.

Piszesz, że uważam, że nikt nie jest nic w stanie zmienić? Nie wiem skąd takie błędne przekonanie skoro mógłbym zawinąć się na stałe do Niemiec, UK, a może nawet do jakiejś Australii i kompletnie położyć lachę na wszystko co się dzieje w kraju, zamiast od czasu do czasu wspierać różnie ruchy i inicjatywy. Sam nie mam wielkich aspiracji jeszcze w tej chwili (nawet kilkukrotne prośby o zostanie sołtysem po pomocy w załatwieniu kanalizacji i remontu drogi, które również były w moim interesie nie poskutkowały), więc będę wspierał tych co zasługują na wsparcie (Wipler z Gowinem pocięli się już o ego i długość przyrodzenia), ale czas pokaże, czy któraś z inicjatyw ma realne szanse zmienić coś w tym kraju.

Piszesz jeszcze o harcerzach Macierewicza. Wielokrotnie wypowiadałem się na ten temat negatywnie. Dlatego oceniałem negatywnie te przemiany w służbach specjalnych za Macierewicza, czy w prokuraturze za Ziobry, bo nie tylko widziałem, ale też wiedziałem (znajomy asesor zaczynający karierę przed Ziobrą) do czego prowadzi polityka obstawiania urzędów i instytucji służalczymi pachołkami. Tak służalczymi pachołkami, bo co z tego, że ktoś jest bierny, mierny, ale wierny jakiejś ideologii, czy partii jeśli ma służyć Polsce i jej obywatelom. Służby i urzędnicy w IV RP, czy w V RP jeśli nastąpi będą dalej umocowane na krótkim sznurku niczym burek spod morwy.
Prowadziłeś kiedyś firmę? To wyobraź sobie że państwo to taka poteżna firma (korporacja) zostajesz jej prezesem . I co robisz? Zostawiasz poszczególnych dyrektorów/kierowników i managerów poprzednika którzy tą firme zadłużyli, byli podejrzewani o korupcjei sprzedawanie patentów do konkurencji czy wprowadzasz swoich do których masz zaufanie. Przykład jest retoryczny i każdy kto ma odrobine oleju w głowie zna odpowiedź - dziwnie tylko w kontekście polityków (wszystkich) panuje w opini publicznej swoista demagogia .Problem nie w tym czy obsadzili swoimi bo tak by zrobił każdy z powodów wydaje mi się oczywistych (zaufanie do ludzi , wiedza marytoryczna, brak zaufania do poprzedników choćnby z uwagi na możlwie przecieki, sabotaże) , problem w tym czy obsadzają swoich po kądzieli czy swoich wg.kryterium mertytorycznego i sami bez nacisków z zewnątrz korygują czarne owce ze swojego grona.
I tutaj kłaniają się zasadnicze róznice miedzy PISem a resztą stawki. Osobiście uważam że to że założone przez JK - CBA łapało Lipca czy Kaczmarka to jeden z wielu dowódów na zupełnie inne podejście do spraw kraju.Podobnie w kwestii TVP i wiele innych nominacji.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej