emj10 napisał(a):

|
Podawałem kiedyś przykład z lotami polskich pracowników z Arthura Andersena w latach 90-tych. Ich wtedy wysyłali dwoma samolotami, bo ryzyko, że stracą wszystkich pracowników było zbyt wielkie. Jak widać nasze państwo to jednak zdecydowanie niższe standardy niż światowe korporacje.
|
Już w latach 60 tych reprezentacja Brazyli latała czasem 2 samolotami bo stwierdzili że Pele z Garrinchą nie moga lątać jednym więc nie trzeba być korporacją. Brak wyobraźni kancelarii Prezydenta Kaczyńskiego jest oczywisty - bo mogli po prostu się nie zgodzic na takie warunki. Z tym zeby była jasnośc - dysponentem samolotów był premier - co potwierdziła sprawa brukselska.Tyle że nikt za to nie beknął - a powinny "grube ryby".Niestety argumentacje które emj podajesz (także w innych kwestiach) dot.np.odsuwania na dalszy tor sprawy Smoleńskiej co uskuteczniaja zresztą rządzący oraz wspierające media- powoduje coś o wiele ważniejszego niż sprawy gospodarki ,emigracji etc.A tym czymś jest jest gigantyczne osłabienie Polski na arenie międzynarodzowej , pokazanie że sprawy wewnętrzne naszego kraju moga być skutecznie rozgrywane przez obce państwa (niezależnie od tego czy byl zamach czy nie- co mogę rozwinąć) i to bez konsekwencji. Mało tego . Bez konsekwencji kolejny raz ...ponieważ jest to conajmniej
2 - gi przypadek NIEWYJAŚNIONEJ katastrofy głowy polskiego państwa (Sikorski) w ciągu ostatnich 100 lat.A na upartego 3 ci - jeśli załozyć że zamach na JPII byl spowodowany tym że to wysoskopostawiony Polak (mogę bronić tezy że jakby był Francuzem czy Wlochem zamachu by nie było). W skali całego świata nie było takiego przypadku żeby 2-ch (a 3ci duchowy) przywódców kraju miało katastrofy /zamachy. I możesz sobie gospodarke zreformować na 1000 sposobów a i tak Polska będzie zadupiem bo owa gospodarka jest globalna i słabi się nie liczą.Ich przedsiebiorstwa się wykupuje, ich polityków się przekupuje lub szantażuje/usuwa, i gospodarkę tym samym przejmuje.Naprawdę nie rozumiesz że stajnie Augiasza trzeba najpier wyczyścić a potem ją modernizować a nie na odwrót?