Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.10.2013, 14:09
To zależy jeszcze o jakim konkretnie silniku mówimy. Silniki o podanej mocy można policzyć na palcach jednej ręki. Przykładowo w służbowym Passacie 1.4 TSI 122KM daje radę i z tego co wiem lepiej sobie radzi niż w Leonie, czy Octavii. Może brakuje mocy na wyższych biegach i spalanie za wysokie jak na tak małą pojemność, ale kultura pracy lepsza niż się spodziewałem.

Mocne maluchy mają raczej gorszą famę niż naprawdę dostarczają problemów. Trend jest w ostatnich latach widoczny, silniki o pojemności 1.2-1.6 litra trafiają do samochodów klasy C i D, a za moment wydaje się, że miniaturyzacja będzie tak postępować, że nawet segment E dostanie turbodoładowanego benzyniaka 1.6

Mimo to dla mnie benzyna jest od jakiegoś czasu passe, w złą stronę to poszło, a patrząc w szczególności na japońskie, ale także niektóre europejskie motory to silniki sprzed dekady wyglądają lepiej od tego co oferuje się teraz (przykładowo 1.5l 100 km i 2.0l 120 km w nowej Mazdzie 3). W dieslach jest zdecydowanie większy wybór i konstrukcje wydają się na tyle dopracowane, że od lat firmy mają w ofercie gamę wydajnych i oszczędnych motorów np. Volvo (D3, D4 i D5), volksvagenowskie 2.0 TDI, czy nawet fordowski 2.0 TDCi, którego używa kilka innych koncernów.
Odpowiedz cytując