kamikaze napisał(a):

|
Oprócz wymienionych przez ludzi wcześniej mam na myśli niezalezna.pl, tv republika salon24 chyba też i i jeszcze pewnie inne, których nazw nie pamiętam.[/URL]
|
I co z tego wynika?
PS1. Najwyższy Czas przez 20 lat miał na okładce logo UPR, a obecnie Nowej Prawicy. Czy to znaczy że jest to partyjna tuba,
zależna od tylko jednej tylko partii, a wszelkie treści w niej znajdujące to propagandowa papka?
PS2. Salon24?
emj10 napisał(a):
akby komuś chciało się zrobić dokładną statystykę głównych mediów w Polsce to byłbym rad, ale to z tego co się orientuję (bardziej czytam o tym niż mam możliwość oglądania) podział pod względem poparcia dla poszczególnych partii w tej chwili wygląda tak.
TVP - PO + PSL + SLD
Polsat - PO
TVN - PO
GW - PO + SLD
Rzepa - PO
Newsweek - PO
Wprost - PO
Polityka - PO + SLD
Przekrój - SLD
Przegląd - SLD
Fakt - PO + SLD
Super Expres - mówiąc szczerze nie wiem, ale z tego co słyszałem raczej nie PO
TV Republika - PiS
GPC - PiS
GP - PiS
Tygodnik Powszechny - PiS
Gość Niedzielny - PiS
Nasz Dziennik - PiS
Do Rzeczy - PiS
W Sieci - PiS
Fronda - PiS
|
Pogrubionym kolorem zaznaczyłem media, o których można mówić że są głównymi ze względu na ich sprzedaż i zasięg.
Całość obrazu zafałszowuje całkiem niezła sytuacja na polu tygodników, gdzie od czasu sukcesu Uważam Rze, wykluły się 2 tygodniki o dobrej sprzedawalności czyli Do Rzeczy i W Sieci, oprócz istniejącego konserwatywnego Gościa Niedzielnego. Jest to faktycznie równowaga do Newsweeka i pozostałych.
Natomiast w przypadku stacji telewizyjnych,
w największym stopniu mających wpływ na to jak widzą rzeczywistość Polacy, mamy praktycznie monopol jednego światopoglądu :
TVN,TVP, POLSAT - PO lub SLD
Gazety codzienne podobnie:
GW, Rzepa,Fakt.
emj10 napisał(a):
|
nadspodziewanie optymistycznie wygląda to dla PiS-u, który przecież wszelkimi niedemokratycznymi metodami jest niszczony, a od ostatniej kampanii wyborczej mocno zyskał od strony medialnej.
|
Zbyt optymistycznie to nie wygląda, mając na uwadze monopol PO w telewizji.
Cytat:
Chciałbym, aby któryś z socjologów postanowił kiedyś zrobić taki eksperyment. Zamknąć dwie osoby o niesprecyzowanych poglądach politycznych, najlepiej młode i niedoświadczone w oddzielnych mieszkaniach na rok czasu i każdej z nich zapewnić rozrywkę.
Pierwsza przez rok ma oglądać wyłącznie kanały grupy ITI z naciskiem na TVN24 (Szkło Kontaktowe lekturą obowiązkową) oraz wieczorne Fakty w TVN.
|
I właśnie o to chodzi, że 90% ludzi w Polsce ma zapewnioną taką rozrywkę. Ewentualnie mają "alternatywę" w postaci TVP i Polsatu....
Co ciekawe, nadal nikt nie odpowiedział mi to pytanie, widocznie jest bardzo trudne.....
Jestem zwykłym mieszkańcem naszego kraju, bez kablówki i satki i włączam sobie wieczorkiem telewizor. Mam już dość PO-wskiej propagandy w TVN, TVP, Polsacie. Jaką telewizję mam włączyć, bo chciałbym dla równowagi pooglądać tą wstrętną PiS-owską propagandę.
gigant napisał(a):
|
Nie życzę sobie byś nazywał mnie kretynem z tego powodu ze używam tableta czy smartfona. Fejsa nie mam wiec siła rzeczy nie używam. Ww sprzętów używam bo jest to wygodne. Wyhamuj trochę z inwektywami, bo robisz się żałosny. Żądam przeprosin.
|
PS. Nikt tu nie zwyzywał nikogo od kretynów bo używa smartfona. Za to ktoś tu zwyzywał kogoś od o ludzi o niezdrowych umysłach i zacofańców ponoć nie umiejących go obsługiwać, bo mają inne poglądy od niego.
Pysio napisał(a):
|
Drozd i jego podobni zatrzymali się w średniowieczu i nie potrafią się przyzwyczaić do nowych czasów. W ogóle to dziwię się, że komputer potrafią obsługiwać i korzystać z internetu. O umiejętność obsługi tabletów czy tam smartfonów ich już jednak nie podejrzewam...
|