Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.09.2013, 23:10
Jak dobrze pamiętam to drugiej takiej partii jak PiS jeśli chodzi o szybkość przejęcia mediów publicznych przez dwie dekady nie mieliśmy. Rachu ciachu i po strachu sprawa załatwiona wieczorową porą. A to, że Urbański (dawny prominentny polityk PC), który później nota bene załatwił PiS przez to, że pozwolił na podział na widowni 50/50 podczas kluczowej debaty przedwyborczej między Jarkiem, a Donkiem oraz Wildstein, który swojej miłości do PiS-u w tamtym momencie nawet nie skrywał mocno się poróżnili z centralą PiS-u przez co doszło do odbicia KRRiTV przez SLD w pakiecie z SO i LPR nie reprezentowali interesów PiS w telewizji publicznej w wystarczający sposób to już zupełnie inna kwestia.

Rozumiem, że akcja Hajdarowicza działa na wyobraźnię, ale przypomnij sobie jak za kadencji PiS zmieniły się inne media w Polsce. Ta sama "Rzepa" po odejściu Gaudena zmieniła profil na centroprawicowy i raczej konserwatywny, a "Wprost" po odejściu Króla, a za redakcji Gabryela i Janeckiego należał do głównych piewców rządu PiS. Grupa dziennikarzy, która w latach 2005-2007 znalazła tam miejsce przyczyniła się później do rozbudowy mediów właśnie po tej stronie barykady (Fronda, URZE, W Sieci, Do Rzeczy).

Jakby komuś chciało się zrobić dokładną statystykę głównych mediów w Polsce to byłbym rad, ale to z tego co się orientuję (bardziej czytam o tym niż mam możliwość oglądania) podział pod względem poparcia dla poszczególnych partii w tej chwili wygląda tak.

TVP - PO + PSL + SLD
Polsat - PO
TVN - PO
GW - PO + SLD
Rzepa - PO
Newsweek - PO
Wprost - PO
Polityka - PO + SLD
Przekrój - SLD
Przegląd - SLD

Fakt - PO + SLD
Super Expres - mówiąc szczerze nie wiem, ale z tego co słyszałem raczej nie PO

TV Republika - PiS
GPC - PiS
GP - PiS
Tygodnik Powszechny - PiS
Gość Niedzielny - PiS
Nasz Dziennik - PiS
Do Rzeczy - PiS
W Sieci - PiS
Fronda - PiS

Nie wiem czy wypisałem wszystko (na pewno pominąłem radia, bo rzadko słucham, a tam tylko radio Wnet i oczywiście RM po stronie PiS), ale jeśli umieściłem większość to przyznam, że nadspodziewanie optymistycznie wygląda to dla PiS-u, który przecież wszelkimi niedemokratycznymi metodami jest niszczony, a od ostatniej kampanii wyborczej mocno zyskał od strony medialnej. Nie należy też zapominać o serwisach blogowych, FB i TT, gdzie moim zdaniem od dobrego roku zarysowała się mocna przewaga zwolenników PiS. Obrońców Tuska i jego zadeklarowanych fanboy-ów jakby nagle zrobiła się 1/3 względem tego co było jeszcze w 2011 roku, gdzie oba fronty szły łeb w łeb.

* Palikota specjalnie pominąłem, bo dopiero w październiku się dowiemy czy idą szeroką ławą oraz czy to realny następca PO do promowania w mainstreamie.

Co do PSL-u. Rozumiem, że ta partia liczy się w mediach, ciekawe jakich? Ile miejsca poświęcają tej partii tygodniki od lewa do prawa? Ile jest miejsca w dziennikach? Czy mają tytuły poza stricte rolniczymi, gdzie promuje się kandydatów w wyborach jak ma to miejsce chociażby w GP, która staje się ulotką reklamową jednej partii na okres kampanii wyborczej? Z mojej wiedzy nic takiego nie ma miejsca i jeśli chodzi o media (telewizję publiczną i nie tylko) PSL w ostatniej kampanii należał do najbardziej dyskryminowanych partii.

Żeby nie było, że podaję jakieś niestworzone historie to odsyłam do sprawozdań z kampanii wyborczej, które najlepiej obrazują rzeczywiste intencje mediów względem różnych partii.
wis.la/xn79f

Należy spojrzeć na to jaką przewagę w mediach miało PO i PiS (od 35% do przeszło 60% w zależności od kanału) oraz na to, że zarówno RP, jak i SLD poświęcano więcej czasu niż PSL-owi. Słusznie ta partia oburzała się później, że takie pompowanie innych partii nie jest fair, a statystyki PJN, które w niektórych miejscach są bliskie PSL-owi pokazują, że promowanie Palikota i Kowala szło w najlepsze.

PS. Nie wiem czemu nie pokazuje zdjęć.
PS2. Nie chce mi się bawić z robienie kilkunastu zdjęć, więc wrzucam tylko jedno na imgura.

Ostatnio edytowane przez emj10 : 30.09.2013 o godz. 23:47.