Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.09.2013, 09:54
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
No i tu doszlismy do porozumienia. Trzeba wziasc odpowiedzialnosc za to co sie zrobilo ale przedstawic to lacznie z wszystkimi faktami i wektorami historycznymi. Dokonczenie ekshumacji razem z jej najgorszymi skutkami jest w naszym interesie. W naszym interesie jest przyznanie sie do win jesli takowe jest konieczne ale tez opisanie mordow na polakach dokonanych przez Niemcow, Rosjan, Ukraincow. Potrzebne jest tez podkreslenie takich organizacji jak Zegota czy Zydowski Zwiazek Wojskowy i obalenie mitu polskich antysemitow.
Też tak uważam. Mogę się podpisać obiema rękami pod tym, co napisałeś.

kamikaze napisał(a):
Dokładnie tak jak napisałeś. Twierdzę, że zbrodnie popełnili Niemcy. Są dobre filmy na ten temat polecam zapoznać się z nimi. No ale niektórzy wolą przyznać, że zbrodni dokonali Polacy byleby nie ucierpiał wizerunek Kaczyńskiego "patrioty".
Ponieważ jest to temat rzeka, wydaje mi się że nie ma sensu dalej rozstrzygać tego sporu akurat w temacie politycznym. Lepszy byłby osobny temat poświęcony stosunkom polsko - żydowskim lub coś w tym stylu.
Ze swojej strony chcę tylko dodać, że wgłębiłem się w temat ekshumacji w Jedwabnym i rzeczywiście sprawa jest bardziej skomplikowana niż myślałem. Udział w samej zbrodni Niemców faktycznie mógł być większy niż się uważa, gdyż kwestia znalezionych łusek jest dla mnie niejasna. Wg badań balistycznych przeprowadzonych ponoć przez IPN, łuski były z kaemu MG-42 (czyli nie mogły zostać użyte w Jedwabnem), natomiast mozna mieć do tego spore wątpliwości chociażby po lekturze tego linku:
http://www.naszawitryna.pl/jedwabne_999.html
Z drugiej strony są jednak zeznania naocznych świadków (w tym mieszkańców Jedwabnego), którzy potwierdzają znaczący i aktywny udział grupy mieszkańców tego miasta w masakrze.
Podsumowując zgadzam się z sanderussem, że "dokonczenie ekshumacji razem z jej najgorszymi skutkami jest w naszym interesie".
Wizerunek Kaczyńskiego "patrioty" nie ma nic do tego.

---------------------------------------------------------------------------------------

A żeby nie było OT, wyciekła do sieci strategia marketingowa PO ws Stoczni Gdańskiej:

http://s-trojmiasto.pl/download/1/SG..._2013%20kn.pdf

Najbardziej szokujące jest traktowanie pewnych mediów jak swoje tuby propagandowe, jako tych które bez mrugnięcia okiem zrobia odpowiednią wrzutkę w Wiadomościach czy artykułach:

Cytat:
Po pierwsze – proponujemy podjęcie działań wyprzedzających, które byłyby uruchomione i
zrealizowane jeszcze przed przekazaniem GSG ostatecznej decyzji.
dwa materiały prasowe w GW Trójmiasto i Pulsie Biznesukontrolowany przeciek z
informacjami o ocenie przez ARP Biznesplanu i realizacji planu restrukturyzacji.
Wydźwięk: nie ma szansy na to, żeby Stocznia przetrwała, kolejna finansowa
kroplówka – przy takim jak obecnie sposobie zarządzania i prawdopodobnej
konieczności zwrotu pomocy publicznej – nie przyniesie uzdrowienia Stoczni.
Cytat:
Materiał w Wiadomościach TVN – ARP nie chce topić kolejnych publicznych
pieniędzy, ale spółki grupy stoczniowej będą zatrudniać stoczniowców, bo rozwijają
produkcję.
Naprawdę polecam zapoznanie sie z zalinkowaną całością - idealnie pokazuje mechanizm manipulowania społeczeństwem z wydatną pomocą "zaprzyjaźnionych mediów".
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"