Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.09.2013, 09:33
To o czym piszecie to oczywiście racja. Dawniej piłkarze traktowali swoją drużynę inaczej jako rzeczywiście swoją, nikt im za grę nie płacił nikt do gry nie zmuszał bo to był zaszczyt. Rzeczywistość była też inna ludzie byli inni inaczej traktowali Wisłę inaczej traktowali Polskę. Wyobrażacie sobie przed wojną tekst "nie jestem Polakiem jestem europejczykiem". Nie można oceniać dzisiejszych piłkarzy w kategoriach z tamtych czasów. Już nawet Kazimierz Kmiecik musi być oceniany na tle czasów w których występował. To samo tyczy się Frankowskiego bo o nim wcześniej pisałem a nie o Zurawiu Szymku czy Kosie. Właśnie dlatego że Franek deklarował że może w Wiśle grać do końca, a wcześniej wymienieni od razu "czekali na odpowiedniego kupca". To że po PAO zmienił zdanie było spowodowane czynnikami o których lepiej nie wspominać, a pretensje można mieć do wielu innych zamiast do Franka. Natomiast łatwość z jaką z Franka zrobiono "szczura" jest szokująca po tym co dla Wisły zrobił. I żadne tłumaczenie tu nie pomoże. Potrzebny był kozioł i Franek nadawał sie idealnie, bo odszedł... a nieobecni głosu nie mają.

Obiektywnie za 100 lat jak ktoś będzie czytał o Wiśle z początku wieku to Frankowski będzie piłkarzem, który ten okres chwały i dominacji będzie symbolizował, czy będzie nazywany legendą czy zasłużonym mniejsza o to. Na pewno jednak nikt nie nazwie go szczurem bo poznawszy jego dokonania w koszulce z białą gwiazdą nawet mu do głowy nie przyjdzie, że coś takiego można wymyślić.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując